Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Audiodescriptie

Audiodescriptie maakt televisieseries, films, theater, musea en sportevenementen toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 17-06-2024

    Waarvoor dient audiodescriptie?

    Bij audiodescriptie hoort u een beschrijving van wat anderen zien. De stem beschrijft bijvoorbeeld personen, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn of wedstrijd. Audiodescriptie kan digitaal zijn, bijvoorbeeld bij TV, films, series of online video, maar soms is het ook live. Bijvoorbeeld in het theater, in musea of bij voetbalwedstrijden. 

    Hoe werkt audiodescriptie?

    Audiodescriptie (AD) beluistert u op verschillende manieren. Soms via een app, soms via een tolk en soms zet u de audiodescriptie gewoon aan met een druk op de knop. 

    Via een app. U herkent een televisie-uitzending of film met audiodescriptie, aan het AD-soundlogo. U luistert via de Earcatch-app. Deze is gratis te downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Meer informatie over de app en het aanbod van programma's met AD, vindt u op earcatch.nl.

    • Voor Nederlandse TV: Selecteer de film of serie, download de AD in de app en begin met kijken. De AD loopt automatisch gelijk met het programma dat u kijkt, een voordeel is dat anderen de AD niet horen. 
    • Voor de bioscoop: Selecteer de titel van de film, download de AD via de app en begin met kijken. Ook hier loopt de AD automatisch gelijk met de film. 
    • Voor de grotere musicals. Meer informatie over bij welke musicals AD mogelijk is en hoe dit werkt vindt u op www.earcatch.nl/theater.

    Via streamingdiensten. Netflix bijvoorbeeld biedt bij alle Netflix-Originals audiodescriptie aan. U selecteert de serie en vervolgens kiest u bij 'Audio' voor 'Audiobeschrijvingen'. Deze beschrijvingen zijn meestal in dezelfde taal als in de serie wordt gesproken.

    Bij het theater. Komt het Zien! verzorgt audiodescriptie bij voorstellingen in het theater, bij musicals, toneel- en cabaretvoorstellingen. Een tolk vertelt live wat er op het podium te zien is. Voorafgaand aan de voorstelling ontvangt u een kleine ontvanger en koptelefoon te leen. U kunt ook uw eigen oortjes gebruiken. Soms vertelt de tolk vooraf over de acteurs, de kostuums en het podium. Soms mag u het podium op om het decor te voelen. Op komthetzien.nl vindt u een overzicht van alle voorstellingen met AD en bestelt u tickets.

    Bij musea. Steeds meer musea maken hun collectie toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Bijvoorbeeld met audiotours verzorgd door speciaal getrainde gidsen. Wat er mogelijk is, vindt u op de website van het museum dat u wilt gaan bezoeken. 

    Bij voetbalwedstrijden. Een blindentribune is een speciale plek in het stadion waar mensen met een visuele beperking live een wedstrijd in het stadion beleven. Via audioapparatuur en een speciale presentator wordt u via oortjes of koptelefoon geïnformeerd over wat er op het veld gebeurd. Informeer naar de mogelijkheden bij uw voetbalclub.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Audiodescriptie bestaat in verschillende vormen: 

    • Vooraf opgenomen audiodescriptie. Bij films en televisieprogramma's is audiodescriptie een techniek waarbij een stem tijdens de stiltes visuele elementen beschrijft. De stem wordt vooraf opgenomen en aan het programma of de film toegevoegd. NPO 1, 2 en 3 bieden verschillende tv-programma's met audiodescriptie aan, zoals 'Klem', 'Flikken Maastricht' en 'Wie is de mol?'. Ook alle Netflix Originals hebben audiodescriptie.
    • Live audiodescriptie. Bij live evenementen zoals een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd, wordt de audiodescriptie live verzorgd door een speciaal daarvoor getrainde tolk. U beluistert de audiodescriptie dan vaak met een koptelefoon. In verschillende musea verzorgen gidsen audiotours voor mensen die slechtziend of blind zijn.
    • Verlengde audiodescriptie. Ook kan audiodescriptie achteraf worden toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan persconferenties. Na afloop wordt de audiodescriptie ingesproken en samen met de video gepubliceerd om terug te kijken.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    Audiodescriptie en het downloaden van de app is gratis. Gaat u naar de bioscoop, het theater, museum of het voetbalstadion, dan betaalt u uiteraard wel het normale tarief voor uw ticket.

    Meer informatie

    • Bezoek Allesoveraudiodescriptie.nl.
    • Op DDAI.nl vindt u voorbeelden van video's met en zonder audiodescriptie, u kunt als ziende testen wat een verschil AD maakt.
    • Over leven met een visuele beperking op www.visio.org, www.kentalis.nl en www.bartimeus.nl.
    • Uniek Sporten Thuis is ontwikkeld met steun van het Bartiméus Fonds en zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Daarom zijn de workouts in het programma volledig gratis. Alle oefeningen zijn voorzien van audiodescriptie en daarnaast zijn de workouts voor doven en slechthorenden voorzien van gebarentaal en ondertiteling. 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAudiodescriptie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Deel deze pagina via: