Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Gesproken ondertiteling

Apparatuur voor gesproken ondertiteling leest de twee regels tekst onderin het tv-beeld bij niet-Nederlandstalige televisieprogramma’s aan u voor. Met sommige apparatuur kunt u ook gesproken boeken, tijdschriften en kranten beluisteren.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient gesproken ondertiteling?

  Met gesproken ondertiteling kunnen blinden, slechtzienden en laaggeletterden de teksten van ondertitelde televisieprogramma’s volgen.

  Hoe werkt gesproken ondertiteling?

  De apparatuur is meestal gemakkelijk te bedienen: een paar knoppen en gesproken keuzemenu's. Om te kunnen luisteren, worden geluidsboxen of een koptelefoon gebruikt. Er bestaat ook een app met draadloze verbinding, waarvoor wel een abonnement moet worden afgesloten.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaat apparatuur waarmee u ook gesproken boeken, tijdschriften, kranten, radiozenders, hoorspelen, nieuwsberichten en nog veel meer kunt luisteren (film over het gebruik hiervan).

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Via internet, maar zonder pc.
  • Via een app voor smartphone en tablet.
  • Via digitale decoder en de tv.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactGesproken ondertiteling met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-06-2024 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: