Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Steunkousen

Steunkousen geven verlichting bij verschillende medische indicaties of lichamelijke klachten. Denk aan spataderen, trombose, diabetes of reuma.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dienen steunkousen?

    Steunkousen zijn elastische kousen die helpen tegen zware benen of vermoeide benen en oedeem (overmatige ophoping van vocht). Hoe werkt het? Dankzij de compressietechnologie in de steunkousen wordt het bloed vanuit de benen teruggeduwd richting het hart. Deze stimulatie van de bloedcirculatie in de benen voorkomt vermoeide en zware benen en zorgt voor een betere doorbloeding. 

    Hoe werken steunkousen?

    Heeft u moeite met het aantrekken van steunkousen? Met speciale aantrekhulpmiddelen kunt u dit zelfstandig doen. Dit is handig wanneer u rugklachten heeft of als u onvoldoende kracht in uw handen of armen heeft. Met een aantrekhulpmiddel is het optrekken van de kousen makkelijker. Er zijn verschillende aantrekhulpen verkrijgbaar. Sommige zijn ook geschikt om uw kousen weer uit de krijgen.

    Belangrijk om te weten

    Productoverzicht

    Welke soorten steunkousen zijn er?

    Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen, materialen en uitvoeringen. Je kunt steunkousen onderverdelen in 4 verschillende drukklassen. Steunkousen die verlichting geven bij lichte problemen vallen in drukklasse 1 en worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Therapeutische elastische kousen vallen in drukklassen 2, 3 en 4. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar komen wel ten laste van uw eigen risico.
    Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De kniekous komt het meeste voor. Daarnaast zijn er kousen tot aan de lies en panty’s. Naast de drukklasse is ook de dikte van de kous belangrijk. Welke kous het beste bij u past, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd en uw persoonlijke wensen. Laat u daarom goed adviseren door een consulent.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Daarin staan ook de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie 

    Heeft u vragen op sociaal of emotioneel gebied, dan kan een maatschappelijk werker of patiëntenvereniging u verder helpen:

    • Harteraad: de vereniging komt op voor de belangen van 1,7 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening en houdt zich zowel landelijk als regionaal bezig met informatievoorziening, lotgenotencontact, leefstijl en bewegen, belangenbehartiging en vakantieweken.
    • Patiëntennetwerk NLNet: internetplatform met uitgebreide informatie over lymfoedeem en lotgenotencontact.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSteunkousen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 29-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: