Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Elektrisch aantrekhulpmiddel voor steunkous

Het elektrische hulpmiddel trekt de steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) automatisch voor u aan. Hiermee kunt u zelfstandig uw steunkousen aantrekken als u minder kracht heeft in uw handen, schouderklachten, verminderde conditie heeft of als er overbelasting dreigt. Als u kunt bukken is er een weerstandverlagend hulpmiddel (Helpsoq). Kunt u niet bukken dan is er een weerstandverlagend én armverlengend hulpmiddel (Steunkouspistool).

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een elektrisch aantrekhulpmiddel voor steunkous?

  De hulpmiddelen zijn gemaakt van staal, metaal met een gladde plastic afwerking. Het hulpmiddel spant de steunkous of TEK elektrisch om een ring of schelpen. De opening van de steunkous wordt groot en de voet kan eenvoudig in de steunkous gestoken worden en daarna omhoog gebracht worden. U hoeft zelf weinig tot geen kracht te zetten. De elektrische hulpmiddelen zijn geschikt voor steunkousen (TEK) met een open of gesloten teenstuk. 

  Hoe werkt een elektrisch aantrekhulpmiddel voor steunkous?

  • De Helpsoq rolt de steunkous automatisch op een ring. Deze ring trekt u met kous en al over uw been. De HelpSoq verdeelt de kracht van de kous.
  • Bij het Steunkouspistool stroopt u de kous op de schelpen. Met een knop opent u de schelpen en daarmee de kous. U houdt de twee handvaten vast en zet het pistool op de grond, u stapt in de kous en trekt de kous naar boven over uw been. U maakt de schelpen weer klein. 

  Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. De filmpjes van Helpsoq en Steunkouspistool openen in een nieuw tabblad van uw browser.

  Elektrisch aantrekhulpmiddel voor steunkous

  Belangrijk om te weten

  • U heeft beide handen nodig om het elektrische hulpmiddel te gebruiken.
  • De omvang van uw been mag niet groter zijn dan de ring van de HelpSoq of het bereik van de schelpen van het Steunkouspistool.
  • Het Steunkouspistool kunt u beter niet gebruiken als u een kwetsbare huid, gevoelige littekens of wonden heeft. 
  • De apparaten zijn vrij groot en zwaar en kunnen niet makkelijk meegenomen worden. 

  Overwegingen bij het kiezen

  • Het Steunkouspistool is verrijdbaar en heeft een accu en kan daardoor overal gebruikt worden. De accu moet wel regelmatig opgeladen worden. De HelpSoq gaat met een stekker in het stopcontact, dit beperkt waar u hem kunt gebruiken.
  • Voor het gebruik van de HelpSoq is bukken nodig. Het Steunkouspistool is ook armverlengend.
  • De HelpSoq is niet geschikt voor een steunkous of TEK in een kleine maat.
  • Het gebruik van het Steunkouspistool vraagt ruimtelijk inzicht en denkvermogen. Er zijn verschillende handelingen nodig in een bepaalde volgorde.
  • De HelpSoq is ook geschikt voor gebruik door een mantelzorger of zorgverlener. Het Steunkouspistool is alleen geschikt voor zelfstandig gebruik.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElektrisch aantrekhulpmiddel voor steunkous met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 04-04-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: