Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Anti-sliphandschoen

Heeft u moeite met het aan- en uittrekken van uw (steun)kousen? Er zijn handschoenen met antislip die het aan- en uittrekken makkelijker maken.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een anti-sliphandschoen?

  Anti-sliphandschoenen zijn handig als u bij het aan- en uittrekken van steunkousen onvoldoende grip heeft op de kous. Bijvoorbeeld bij pijnklachten in de handen. Dit gripverhogende hulpmiddel kan ook overbelasting van handen, schouder en rug voorkomen als u langdurig steunkousen (TEK) moet gebruiken. Handschoenen voorkomen ook beschadigingen aan de steunkous (TEK). De handschoenen zijn voor zowel zelfstandig gebruik als voor een zorgverlener handig en kunnen ook gebruikt worden in combinatie met glijzakken (weerstandverlagend hulpmiddel bij steunkousen)

  Hoe werkt een anti-sliphandschoen?

  De handschoenen zijn aan de binnenzijde (handpalm) voorzien van antislip. Hierdoor heeft u meer grip op de kous bij het aan- en uittrekken. De handschoenen gebruikt u in combinatie met een aan- of uittrekhulpmiddel om de kous omhoog te 'wrijven' en om plooitjes te glad te strijken. 

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • De grove handelingen van het aantrekken van steunkousen (TEK) zijn goed te doen met de handschoenen aan. Fijn motorische handelingen, zoals het omslaan van de boord, zijn lastiger. U kunt dan beter de handschoenen eerst uittrekken.
  • Pas nooit handhygiëne toe op gehandschoende handen, ook niet als alternatief voor het verwisselen van handschoenen. Bron: WIP richtlijn.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Anti-sliphandschoenen lijken op huishoudhandschoenen, maar met extra antislip aan de zijde van de handpalm.
  • Stoffen handschoenen met anti-slipnopjes aan de zijde van de handpalm.

  Alternatieven

  • Een anti-slipmatje of ruwe vloerbedekking. Door de voet met steunkous of TEK over het matje of de vloer te wrijven, kunt u de TEK zelf om de voet wrijven. Bij het uittrekken kunt u de TEK over de hiel wrijven. U hoeft dan niet te bukken of de handen te gebruiken.
  • Een glijzeil gebruiken. 
  • Steunkousen aan en uitdoen met een hulpmiddel.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  • Op de Hulpmiddelenwijzer: tips bij het steunkousen aantrekken.
  • Ervaringsverhaal: 84-jarige doet zelf de steunkousen. Gineke Janzen ter Beek (84) uit Oosterhout schrijft in de Volkskrant dat door artrose haar mijn beide schouders versleten zijn. Gevolg: veel pijn en weinig kracht in armen en handen. “Maar ik kan wel goed vooroverbuigen. Mijn steunkousen aan- en uittrekken duurt ’s morgens en ’s avonds 3 à 4 minuten en doe ik zelf. Het geheim? Een paar goedkope rubberen huishoudhandschoenen.”

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAnti-sliphandschoen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 12-02-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: