Anti-sliphandschoen
Heeft u moeite met het aan- en uittrekken van uw (steun)kousen? Er zijn handschoenen met antislip die het aan- en uittrekken makkelijker maken.
Waarvoor dient een anti-sliphandschoen?
Anti-sliphandschoenen zijn handig als u bij het aan- en uittrekken van steunkousen onvoldoende grip heeft op de kous. De handschoenen zijn voor zowel zelfstandig gebruik als voor een zorgverlener handig.
Hoe werkt een anti-sliphandschoen?
De handschoenen zijn aan de binnenzijde (handpalm) voorzien van antislip. Hierdoor heeft u meer grip op de kous bij het aan- en uittrekken. De handschoenen gebruikt u in combinatie met een aan- of uittrekhulpmiddel om de kous omhoog te 'wrijven' en om plooitjes te glad te strijken.
Belangrijk om te weten
- Het gebruik van een weerstandverlagende kousaantrekker of -uittrekker in combinatie met handschoenen met antislip is beter voor de levensduur van de kous(en). De kous beschadigt ook minder snel.
- Pas nooit handhygiëne toe op gehandschoende handen, ook niet als alternatief voor het verwisselen van handschoenen. Bron: WIP richtlijn.
Uitvoeringen
- Anti-sliphandschoenen lijken op huishoudhandschoenen, maar met extra antislip aan de zijde van de handpalm.
- Stoffen handschoenen met anti-slipnopjes aan de zijde van de handpalm.
Alternatieven
- Een glijzeil gebruiken.
- Steunkousen aan en uitdoen met een hulpmiddel.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer: tips bij het steunkousen aantrekken.
- Ervaringsverhaal: 84-jarige doet zelf de steunkousen. Gineke Janzen ter Beek (84) uit Oosterhout schrijft in de Volkskrant dat door artrose haar mijn beide schouders versleten zijn. Gevolg: veel pijn en weinig kracht in armen en handen. “Maar ik kan wel goed vooroverbuigen. Mijn steunkousen aan- en uittrekken duurt ’s morgens en ’s avonds 3 à 4 minuten en doe ik zelf. Het geheim? Een paar goedkope rubberen huishoudhandschoenen.”
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen? |
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAnti-sliphandschoen met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!
- Laatst herzien op: 27-07-2023