Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Frame voor steunkous, staand

Een staande frame is een armverlengend hulpmiddel voor het aan- en uittrekken van steunkousen of therapeutische elastische kousen (TEK). Als u klachten heeft aan uw rug, heup, knie of kortademig bent, hoeft u met een frame niet te bukken om naar uw tenen of enkels te reiken. Ook als u een dikke buik heeft door bijvoorbeeld een zwangerschap kunt u met het frame zelfstandig uw (steun)kousen aantrekken. U heeft wel voldoende kracht in beide handen nodig, een goede balans en het buigen van heup, knie en enkel moet mogelijk zijn. Het armverlengend hulpmiddel vergt ook denkvermogen, het is ingewikkelder dan bijvoorbeeld een glijzak.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een frame voor steunkous, staand?

  Het frame werkt armverlengend, bukken is niet meer noodzakelijk. U kunt het frame gebruiken bij steunkousen of TEK met een open en gesloten teenstuk, het is ook bruikbaar voor een panty. Het gebruik van een frame vergt een goed ruimtelijk inzicht en denkvermogen.

  Hoe werkt een frame voor steunkous, staand?

  De frames zijn gemaakt van staal, metaal of kunststof met een gladde plastic afwerking. De steunkous of TEK word op het frame gestroopt en op de vloer gezet. U steekt uw voet in de kous aan het frame en trekt het frame met kous omhoog over uw been, u hoeft niet te bukken. Voorkeur is om dit zittend te doen. Als u uw knie niet helemaal kunt buigen kunt u het staand doen. Dit is alleen veilig mogelijk als u stevig staat of zich ergens goed aan vast kunt houden. Het frame is geschikt voor steunkousen (TEK) met een open of gesloten teenstuk. Voor het uittrekken plaatst u het hulpmiddel voor uittrekken tussen de boord en de TEK. Duw het hulpmiddel naar beneden, strek de voet als de TEK bij de hiel komt. Haal de TEK van de bevestigingspunten af. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. De filmpjes van Dresbuddy Staand, Medi Butler, Steve Complete en Venotrain Glider openen in een nieuw tabblad van uw browser.

  Frame voor steunkous, staand

  Belangrijk om te weten

  • Frames zijn grote hulpmiddelen. Ze zijn minder makkelijk mee te nemen als u bijvoorbeeld op reis gaat.
  • Alleen het frame van de Dressbuddy wordt al verwijderd zodra de steunkous of TEK over de hiel is. Daarna kunt u de steunkous omhoog wrijven met anti-sliphandschoenen.
  • Deze hulpmiddelen zijn niet éénhandig te gebruiken.
  •  Let op! De frames zijn alleen geschikt voor zelfstandig gebruik.

  Overwegingen bij het kiezen

  • De Steve Complete en de Venotrain Glider zijn ook te gebruiken om de steunkous of TEK uit te trekken.
  • De Steve Complete, Venotrain Glider en Medi Butler met handvatten zijn verstelbaar. U hoeft minder diep te bukken of buigen als u hem op de hoogste stand zet. 
  • De Steve Complete werkt met een aantrekkoker die de TEK afrolt om het been. De steunkous zit gelijk op de juiste positie en er is geen sprake van drukverplaatsing. Bij de andere merken is hier wel sprake van. Drukverplaatsing kan negatief werken bij de genezing van wonden op het (scheen)been, enkel of wreef. 
  • De Steve Complete en de Dresbuddy's Staand zijn in verschillende maten verkrijgbaar, afhankelijk van de kuitomvang

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Gebruik een antislipmatje op de vloer om de steunkous of TEK over de hiel te schuiven.
  • Trek anti-sliphandschoenen aan om de TEK eenvoudiger over het frame te stropen. Ook kunt u de steunkous dan aanwrijven in plaats van aantrekken. Het dragen van handschoen vermindert ook de kan op beschadigingen van de steunkous of TEK. 
  • U kunt een combinatie maken met een glijzak. Dit maakt het minder inspannend en vergt minder kracht in de handen. Er is ook minder kans op beschadigingen van uw huid en steunkous.
  • Voor lieskousen of panty's kan de Arion SlideX gebruikt worden. De TEK glijdt dan eenvoudiger over de knie en het bovenbeen.  

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactFrame voor steunkous, staand met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 04-04-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: