Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Schoenlepel voor steunkous

Speciale schoenlepels zijn armverlengende hulpmiddelen voor het uittrekken van uw steunkous of therapeutische elastische kous (TEK). U hoeft hiermee niet meer te bukken om uw kous uit te doen. Deze hulpmiddelen zijn eenhandig te gebruiken maar minder geschikt voor een kwetsbare huid. Omdat de schoenlepels als Easy Lever, HandyOff en Medi Butlter Off direct over de huid heen glijden.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 26-06-2024

    Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024

    Waarvoor dient een schoenlepel voor steunkous?

    Met een schoenlepel voor steunkous trekt u een steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) uit, zonder te hoeven bukken. Wel moet u voldoende kracht in de handen hebben en licht voorover kunnen buigen.

    Hoe werkt een schoenlepel voor steunkous?

    De schoenlepels zijn gemaakt van kunststof en bij het uittrekken van de kous hoeft u niet te bukken. U kunt de speciale schoenlepels met één hand gebruiken. Stop het hulpmiddel bij het boord tussen de kous en de huid. Duw het hulpmiddel naar beneden. Bij de Easy Lever wordt recht naar beneden geduwd, het hulpmiddel buigt rond de hiel. De HandyOff en de Medi Butler worden bij de hiel van het been afbewogen. Zo wordt de kous over de hiel gewipt. Haal daarna de kous van de schoenlepel af. Het is aan te raden om de schoenlepels zittend te gebruiken. Als u de steunkous of TEK staand uit wilt trekken heeft u een goede balans of steun nodig. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. 

    De filmpjes van Easy Lever, HandyOff en de Medi Butler Off openen in een nieuw tabblad van uw browser.

    Belangrijk om te weten

    • De "schoenlepels" zijn kleine hulpmiddelen. Ze zijn makkelijk mee te nemen.
    • Schoenlepels zijn in 1 maat verkrijgbaar. 
    • U kunt het hulpmiddel met één hand gebruiken. 
    • U kunt de schoenlepels schoonmaken met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

    Overwegingen bij het kiezen

    • Het materiaal van het uiteinde van de HandyOff is van zacht materiaal. De Medi Butler Off en de Easy Lever zijn gemaakt van hard kunststof en daarmee de kans op huidbeschadigingen groter.
    • De Medi Butler Off en de HandyOFF zijn stijf en buigen niet. De Medi Butler Off en de HandyOff worden bij de hiel van het been af bewogen. Zo wordt de kous over de hiel gewipt.
    • De Easy Lever is flexibel en buigt achter de hiel. De Easy Lever duwt u recht naar beneden. Het uiteinde buigt rond de hiel. Het gebruik van de Easy Lever vereist handigheid en durf. De eerste keren lijkt het alsof deze schoenlepel door de steunkous of TEK gedrukt wordt. 
    • Meer hulp nodig bij uw keuze? Doe de keuzehulp aan- en uittrekken steunkousen en therapeutische elastische kousen (TEK).

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • Door naast de "schoenlepel" gebruik te maken van een glijzak kunt u de weerstand verlagen en de kous beschermen. 
    • U kunt de groene lepel van de HandyFix gebruiken om de glijzak bij het aantrekken uit uw steunkous te trekken.
    • Naast schoenlepels kunt u ook armverlengende hulpmiddelen als: frame voor steunkous, hand en frame voor steunkous, staand gebruiken. Deze zijn geschikt voor zowel aan- als uittrekken van de steunkous.  

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchoenlepel voor steunkous met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: