Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips steunkousen aan- en uittrekken

Heeft u moeite met het aantrekken van steunkousen of therapeutische elastische kousen (TEK), bijvoorbeeld omdat u weinig (hand)kracht heeft of niet goed kunt bukken? Tips en een stappenplan voor het aantrekken en uittrekken van steunkousen helpen u hierbij samen met tips voor het kiezen van een passend hulpmiddel.

Inhoud

  Inhoud

  Voorbereiding 

  • Trek de steunkous of TEK meteen aan bij het opstaan en neem hier genoeg tijd voor. De benen zijn na het opstaan het dunst, in de loop van de dag worden de benen en voeten dikker en gaat het aantrekken moeilijker.
  • Zorg voor schone handen en korte nagels zonder haakjes. Draag geen sieraden. Zo voorkomt u beschadigingen aan uw steunkous of TEK.
  • Verzorg uw voeten goed en let erop dat de voeten ook glad zijn, zonder eelt, haakjes en scherpe teennagels. Zorg dat uw voeten en benen droog zijn. U kunt uw voeten eventueel licht inwrijven met talkpoeder.
  • Gebruik geen crème voordat u uw steunkous of TEK aantrekt. Dit maakt het aantrekken lastiger en de crème kan het rubber en de elasticiteit aantasten. U kunt uw huid na het uittrekken van de steunkous verzorgen met crème, de huid kan door het dragen van steunkousen namelijk uitdrogen. 

  Stappenplan aan- en uittrekken steunkousen 

  Zorg dat u stevig zit op de rand van het bed, bank of op een stoel. Als bukken of reiken lastig is kan een stevige voetensteun, opstapje of lage stoel uw voet dichterbij brengen. Zet de steun zo mogelijk tegen een muur aan, dan kan deze niet verschuiven.  Stappenplan bij het aan- of uittrekken van uw steunkousen: 

  • Stap 1: Keer de steunkous vanaf de voet binnenstebuiten. Het voetgedeelte blijft dus in de TEK.  
  • Stap 2: Rek het voetgedeelte met twee handen goed uit en trek het voorzichtig over uw voet, tot aan de wreef. Het voetgedeelte zit nu op zijn plaats.
  • Stap 3: Pak de kous stevig vast aan de boord, breng de TEK over de hiel en daarna omhoog, totdat het moeilijk wordt.
  • Stap 4: Sla de bovenrand nu om, zo dicht mogelijk bij de enkel. Trek aan dit dubbelgeslagen stuk de TEK zo hoog mogelijk op. Herhaal dit tot het enkelgedeelte over de hiel is.
  • Stap 5: Sla dan het bovendeel van de kous verder om en trek de TEK op totdat deze goed zit.
  • Stap 6: Sla het omgeslagen deel van de steunkous terug. Verdeel de TEK over het been zodat er geen plooitjes zijn en de naad (als die er is) achter op het been zit. Let erop dat de steunkous niet te hoog opgetrokken is. Verdeel in zo’n situatie de kous opnieuw over het been. Met antisliphandschoenen gaat dat makkelijker. Gebruik een antislipmatje op de vloer om de TEK rond de voet op de plaats te wrijven. Laat de boord nooit omgeslagen zitten.

  TIP

  • Heeft u minder kracht? Wrijf de gehele kous over de hiel en het onderbeen. Dit doet u door de kous met beide handen geheel te omvatten en langs de zijkanten van uw hiel en onderbeen naar boven te ‘stropen’, met continue druk. Het helpt hierbij als uw handpalmen weerstand op de stof kunnen geven. Dat kan door de handpalmen wat nat te maken of gebruik te maken van antisliphandschoenen
  • U kunt tuinhandschoenen of keukenhandschoenen met antislip gebruiken voor meer grip bij het aantrekken van steunkousen. 
  • Een stoffen of papieren slofje, ook wel een zijden sokje of glijsokje genoemd, wordt standaard meegeleverd bij TEK met een open teenstuk. Dit slofje beschermt tegen scherpe teennagels en vergemakkelijkt het aantrekken.

  Het kiezen van een hulpmiddel 

  Er zijn verschillende keuzewijzers voor aan-/uittrekhulpmiddelen voor steunkousen te vinden op internet. Maar waar let u nu op? Onderstaande punten zijn belangrijk.

  Weerstandverlagende hulpmiddelen 

  Er zijn veel verschillende weerstandverlagende aan-/uittrekhulpmiddelen te koop. Het is een soort zak van gladde stof die u om de voet doet, waardoor de steunkous gemakkelijker over de hiel en het onderbeen gaat. Dit maakt het voor u eenvoudiger om de kousen aan te trekken, maar ook voor degene die u helpt met het aantrekken.

  Let op bij weerstandverlagende hulpmiddelen:

  • De zak moet na het aandoen van de steunkous onder de steunkous uitgetrokken worden. Dat gaat ofwel naar u toe (via de kuit omhoog), ofwel via de teenzijde (enigszins van u af). Voor beide soorten vergt dit een redelijke mate van arm- en handkracht, waarbij naar u toe trekken in principe het meest praktisch is, u kunt meer kracht zetten.
  • U kunt het verwijderen van de aantrekhulp lichter maken door een lus te gebruiken of te bevestigen en daar uw hand in te haken. U hoeft de aantrekkous dan niet met de vingers vast te houden, wat meer kracht vraagt.  
  • U kunt ook inhaken met een stevige kledinghanger en tweehandig omhoogtrekken. 
  • Zit de lus aan de teenzijde? Zet er dan een stoelpoot in en trek uw been naar u toe terwijl u de aantrekhulp fixeert met de stoelpoot.

  TIP Gebruikt u steunkousen met dichte tenen? Let er dan op hoe u het hulpmiddel na het aantrekken van de steunkous kunt verwijderen. Via de teenzijde gaat dit immers niet. Bij het uittrekken van de steunkous is dit over het algemeen geen probleem.

  Hulpmiddelen met voorbereiding

  Er bestaan ook hulpmiddelen waarbij u eerst de steunkous om een hulpmiddel doet en de steunkous vervolgens met behulp van dit hulpmiddel aantrekt. Meestal helpen deze aantrekhulpen de afstand tussen uw handen en voeten te overbruggen. Deze aantrekhulpen vergen vaak wel wat voorbereiding. Houd rekening met de volgende punten: 

  • Om de opening van de kous uit elkaar te trekken om de voet erin te doen, moet de kous eerst om het hulpmiddel gedaan worden. Dit vergt een redelijke mate van arm-/handkracht.
  • Kunt u maar één hand gebruiken? Let er dat bij het hulpmiddel op of de kous er eenhandig op gedaan kan worden. Bekijk ook goed of het hulpmiddel met één hand omhooggetrokken kan worden.  
  • Heeft u een goede beenfunctie, dan kunt u in het hulpmiddel stappen in plaats van dat u het hulpmiddel omhoog beweegt. U heeft hiervoor wel een goede balans nodig. 
  • Als u te maken heeft met uw geheugen of cognitieve problemen kan een hulpmiddel met voorbereiding soms ingewikkeld zijn.

  Elektrische aantrekhulpmiddelen 

  Er zijn elektrische aan-/uittrekhulpen, die het aantrekken en uittrekken van steunkousen kunnen vergemakkelijken. Hiervoor gelden dezelfde punten als hierboven beschreven. Let er wél op dat u de knoppen voor de bediening kunt gebruiken (of dat deze aan te passen zijn voor u) en welke handelingen precies elektrisch gaan.

  Belangrijk om te weten 

  • Zit u in een rolstoel en staan uw voeten iets naar achteren ten opzichte van uw knieën? Dan is de kans groot dat er een plooi ter hoogte van uw wreef ontstaat. De plooi kan bij steunkousen zorgen voor afknelling en kans op wonden, dus zorg dat uw voeten zo ver naar voren staan zodat deze plooi verdwijnt.  
  • Verkrijgbare aan- en uittrekhulpen worden vaak uitgelegd aan de hand van duidelijke plaatjes en filmpjes op de website van de leverancier of op YouTube. Dit geeft u veel informatie. U kunt zo aan de hand van de tips hierboven bekijken of het hulpmiddel past in uw situatie.
  • Heeft u geen mogelijkheid om uw voet naar beneden te bewegen ten opzichte van uw enkel (plantairflexie)? Kies dan een hulpmiddel waarbij u een grote hoek kunt maken met het hulpmiddel om de enkelhoek te overbruggen. Sommige instapmodellen houden rekening met deze hoek, bij andere modellen is dit niet mogelijk. Probeer dan eerst of een weerstandverlagend hulpmiddel voldoet (glijzak of rol).   
  • Ergotherapeuten hebben vaak een grote voorraad aan-/uittrekhulpmiddelen met de verschillende eigenschappen. U kunt deze samen uitproberen, voordat u er één aanschaft. U vindt een ergotherapeut bij u in de buurt via Zoek een ergotherapeut.nl.
  • Sommige verzekeraars vergoeden aantrekhulpmiddelen.

  Alternatieven 

  • Overleg regelmatig met uw huisarts over uw steunkousen. Heeft u ze nog nodig? 
  • Weeg bij het uitkiezen van aan-/uittrekhulpmiddelen af of het hulpmiddel eenvoudig mee te nemen is. Vooral als u vaak op reis of uit logeren gaat.
  • Er zijn steunkousen die niet over de hiel getrokken hoeven te worden. In plaats daarvan wordt de steunkousen met klittenband om het been vastgezet. Hiervoor is per band een redelijke mate van handkracht nodig. De banden kunnen eventueel aangepast worden met lussen wanneer een slechte grijpfunctie dit nodig maakt.

  Informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Downloads

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: