Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Halve koker

Een halve koker (Steve+ Easy On) is een weerstandverlagend hulpmiddel voor het aantrekken van uw steunkous of therapeutische elastische kous (TEK). Als u minder kracht heeft, kortademig bent of een verminderde conditie heeft kunt u met deze halve koker zelfstandig uw steunkousen (TEK) aantrekken. U hoeft niet tot uw enkels te kunnen reiken zoals bij een glijzak, maar wel tot uw enkel! Ook hoeft u de koker niet te verwijderen uit de kous zoals bij een glijzak.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een halve koker?

  Met de halve koker of Steve+ Easy On zijn alle soorten therapeutisch elastische arm- en beenkousen aan te trekken zonder veel inspanning. Ook geschikt bij reuma en artritis. De halve koker kan staand, zittend of liggend gebruikt worden voor het aantrekken van de kousen. Voor zelfstandig gebruik, maar kan ook door mantelzorger of zorgverlener gebruikt worden. De halve koker of Steve+ Easy On is een uniek product, er zijn geen vergelijkbare hulpmiddelen. 

  Hoe werkt een halve koker?

  De Steve+ Easy On is een halve gladde koker met voetstuk die op de grond gezet kan worden. De steunkous (TEK) wordt om de koker gespannen, dit kunt u op werkhoogte doen. Zet de koker met de steunkous op een antislipmatje op de grond, u stapt in de steunkous. Zorg hierbij voor voldoende evenwicht of steun. Al zittend kunt u de halve koker omhoog langs uw been schuiven. Hierbij is geen sprake van drukverplaatsing omdat de TEK gelijk op de juiste positie om het been zit. Let op! Sla de bovenrand van de steunkous om de koker en stroop deze over de Steve+ Easy On tot het hielstuk te zien is. Voor het uittrekken van de steunkous heeft u de Steve Complete nodig. U plaats het hulpstuk voor uittrekken van de Steve Complete onder de boord van de steunkous en met het frame zonder de koker drukt u uw steunkous naar beneden. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. De filmpjes van de Steve+ Easy On en  Steve Complete openen in een nieuw tabblad van uw browser.

  Belangrijk om te weten

  • De halve koker zelf is niet geschikt om uw steunkous weer uit te trekken, als u die kous niet zelfstandig uit kan trekken dan wordt er een ander hulpmiddel aangeraden. Uw ergotherapeut adviseert u graag over hulpmiddelen en vaak kunt u deze ook bij hen uitproberen. 
  • Bent u mantelzorger of zorgprofessional? Neem dan één maat groter dan bij zelfstandig gebruik van de halve koker. Als zorgprofessional kunt u de koker eenvoudig meenemen, desinfecteren en inzetten bij verschillende zorgvragers. 
  • Was de halve koker met milde zeep , spoel grondig af met water en maak droog met een schone doek. Overwegingen bij de halve koker.
  • De halve koker is een duurzaam alternatief voor glij-materialen, de koker is slijtvast en makkelijk schoon te houden. De halve koker is 100% recyclebaar. 

  Overwegingen bij het kiezen

  • Er is maar één halve koker, de Steve+ Easy On. De koker is wel verkrijgbaar in verschillende maten. Er zijn 2 (kuit)maten: Small voor (kuit)omvang 30-38cm, Large voor (kuit)omvang van 39-46 cm.
  • Met deze halve koker kunt u de steunkous niet uittrekken, daar heeft u de Steve Complete voor nodig. 
  • De koker is geschikt voor steunkous of TEK met zowel een open als gesloten teenstuk.
  • U heeft beide handen nodig, de koker is niet geschikt voor éénhandig gebruik. 
  • U moet wel tot uw enkel kunnen reiken om de koker om het been te schuiven. 
  • De koker hoeft in tegenstelling tot de glijzak niet uit de steunkous of TEK verwijderd te worden. 
  • De koker gaat langer mee dan een glijzak. 
  • U kunt bij voeten met een smalle enkel en brede wreef of bij verminderde armkracht een glijzak gebruiken om de weerstand extra te verlagen. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • U kunt de halve koker ook gebruiken om armkousen of uw gewone sokken aan te trekken. 
  • Voor meer grip kunt u anti-sliphandschoenen gebruiken.
  • Voor het aan- en uittrekken van uw steunkous kunt u eventueel ook kiezen voor een flexibele dubbelwandige rol. Deze is echter maar in één maat beschikbaar.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHalve koker met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 04-04-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: