Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Elektrisch uittrekhulpmiddel voor steunkous

Het elektrische hulpmiddel trekt de steunkous of therapeutische elastische kous (TEK) automatisch voor u uit. Hiermee kunt u zelfstandig uw steunkousen uittrekken als u minder kracht heeft in uw handen, schouderklachten, een verminderde conditie heeft of als er overbelasting dreigt. De Ort.O.Mate hangt aan de muur en is eenvoudig te bedienen. Het Steunkouspistool Uit vraagt meer denkvermogen, u dient verschillende handelingen na elkaar te doen. Let op! Als u uw steunkousen ook niet zelfstandig kunt aantrekken, heeft u nog aanvullende hulpmiddelen nodig.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een elektrisch uittrekhulpmiddel voor steunkous?

  De hulpmiddelen zijn gemaakt van staal, metaal met een gladde plastic afwerking. De uittrekhulp stroopt de kous automatisch van het been af. U hoeft zelf weinig tot geen kracht te zetten. De elektrische hulpmiddelen zijn geschikt voor steunkousen (TEK) met een open of gesloten teenstuk. 

  Hoe werkt een elektrisch uittrekhulpmiddel voor steunkous?

  • De Ort.O.Mate plaats u aan de muur en u neemt plaats op een afstand van ongeveer 2 meter (lengte van het been plus de lengte van de TEK). Zorg dat u stevig zit, stel de trekkracht goed in. De afstandsbediening van de Ort.O.Mate zit met een touwtje vast aan de klem. Zo kunt u de klem naar u toe trekken. Sla de boord van de kous om en duw de rubberen bolletjes aan de achterzijde van het been tussen de twee lagen van de kous. Met de afstandsbediening bedient u de katrol in het apparaat. De band rolt op en stroopt de kous van uw been. 
  • Zet het Steunkouspistool voor het been neer en zet uw voet op een verhoging. Druk op de knop van het handvat en laat het anti- slipbeugeltje omhoog komen tot aan de knieholte. Stop het beugeltje tussen de steunkous en de huid aan de achterzijde van het been bij de knieholte. Schakel het knopje op het handvat om en laat het beugeltje naar beneden bewegen. De steunkous wordt nu naar beneden gestroopt. Als het beugeltje beneden is, kantelt u de kolom van u af en de kous wordt over de hiel en voet gestroopt. Daarna kunt u de steunkous er afhalen. Hiervoor is het wel nodig om te bukken.

  Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. De filmpjes van Ort.O.Mate en Steunkouspistool Uit openen in een nieuw tabblad van uw browser.

  Elektrisch uittrekhulpmiddel voor steunkous

  Belangrijk om te weten

  • U heeft beide handen nodig om het elektrische hulpmiddel te gebruiken.
  • Het Steunkouspistool Uit kunt u beter niet gebruiken als u een kwetsbare huid, gevoelige littekens of wonden heeft. 

  Overwegingen bij het kiezen

  • Het Steunkouspistool Uit is verrijdbaar en heeft een accu en kan daardoor overal gebruikt worden. De accu moet wel regelmatig opgeladen worden. De Ort.O.Mate bevestigt u aan de muur en gaat met een stekker in het stopcontact.
  • De ruimte tussen de zitplaats en de Ort.O.Mate aan de muur moet minimaal de lengte van het been en de lengte van de steunkous (TEK) zijn.
  • Het gebruik van het Steunkouspistool Uit vraagt ruimtelijk inzicht en denkvermogen, er zijn verschillende handelingen nodig in een bepaalde volgorde. 

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElektrisch uittrekhulpmiddel voor steunkous met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 04-04-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: