Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Frame voor therapeutische kous, hand

Een frame voor in de hand is een armverlengend hulpmiddel voor het aan en uittrekken van steunkousen of therapeutische elastische kousen (TEK). Als u klachten heeft aan uw rug, heup, knie of kortademig bent, hoeft u met een frame niet te bukken om naar uw tenen of enkels te reiken. Ook als u een dikke buik heeft door bijvoorbeeld een zwangerschap of zwaarlijvigheid kunt u met het frame zelfstandig uw (steun)kousen aantrekken. U heeft wel voldoende kracht in beide handen nodig en u moet uw heup, knie en enkel licht kunnen buigen. Het armverlengend hulpmiddel vergt ook denkvermogen, het is ingewikkelder dan bijvoorbeeld een glijzak.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 26-06-2024

  Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024

  Waarvoor dient een hand frame?

  Het frame werkt armverlengend, diep bukken is niet meer noodzakelijk. U kunt het frame gebruiken bij steunkousen of TEK met een open en gesloten teenstuk, het is ook bruikbaar voor een panty. Het gebruik van een frame vergt een goed ruimtelijk inzicht en denkvermogen.

  Hoe werkt een hand frame?

  De frames zijn gemaakt van kunststof of metaal met een gladde plastic afwerking. Het boord van de steunkous of therapeutische elastische kous wordt over 2 bevestigingspunten gespannen terwijl u het frame op schoot of op tafel legt. U zit en brengt het frame met de kous naar de tenen. U steekt uw voet in de kous en trekt het frame met kous omhoog over uw been. Voor het uittrekken met een frame plaatst u het frame tussen de boord en de kous. Duw het hulpmiddel naar beneden, strek de voet als de kous bij de hiel komt. Haal de kous van de bevestigingspunten af. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. 

  De filmpjes van de Dressbuddy Easy, Dressbuddy Aan/uit, Dressbuddy Aan, Handyfix, Handylegs openen in een nieuw tabblad van uw browser

  Belangrijk om te weten

  • De bevestigingspunten van het frame kunt u naar elkaar toe knijpen, hiermee is het eenvoudiger om de boord van de steunkous op het frame te plaatsen. 
  • Controleer altijd voor het optrekken of het hielstuk van de steunkous naar buiten en naar boven wijst
  • Frames zijn grote hulpmiddelen. Ze zijn minder makkelijk mee te nemen als u bijvoorbeeld op reis gaat.
  • Let op! De frames zijn alleen geschikt voor zelfstandig gebruik.

  Overwegingen bij het kiezen

  • Dressbuddy Aan/Uit, HandyLegs en HandyFix kunnen de steunkousen of TEK ook uittrekken.
  • De Dressbuddy's en de HandyFix zijn eenhandig te gebruiken, de HandyLegs niet.
  • De HandyFix en HandyLegs worden met een antislipmat en een glijzak geleverd. De Dressbuddy's zijn zowel los als met een antislipmat en glijzak verkrijgbaar. 
  • De Dressbuddy Aan is in RVS en in kunststof verkrijgbaar.
  • Op het frame spannen. Bij de HandyFix, de HandyLegs en de Dressbuddy Aan Kunststof kunnen de bevestigingspunten naar elkaar toe geduwd worden. De kous is dan eenvoudiger en met minder kracht op het frame te spannen. Bij de HandyLegs is dit opspannen het eenvoudigst omdat het hulpmiddel scharniert en omdat u de HandyLegs ondersteboven kunt zetten voor het opspannen. De Dressbuddy RVS heeft u voor het opspannen eventueel een hulpstuk beschikbaar. 
  • De Dressbuddy RVS is in verschillende maten te krijgen, en kan ook op maat gemaakt worden.
  • De HandyFix kunt u kleiner maken om mee te nemen.
  • Meer hulp nodig bij uw keuze? Doe de keuzehulp aan- en uittrekken steunkousen en therapeutische elastische kousen (TEK).

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Gebruik een antislipmatje op de vloer om de steunkous of therapeutische elastische kous over de hiel te schuiven.
  • Trek anti-sliphandschoenen aan om de kous eenvoudiger over het frame te stropen. Ook kunt u de kous dan aanwrijven in plaats van aantrekken. Het dragen van handschoen vermindert ook de kan op beschadigingen van de kous.
  • U kunt een combinatie maken met een glijzak die bij het boord uit de kous verwijderd wordt. Dit maakt het minder inspannend en vergt minder kracht in de handen. Er is ook minder kans op beschadigingen van uw huid en kous.
  • Voor lieskousen of panty's kan de Arion SlideX gebruikt worden. De kous glijdt dan eenvoudiger over de knie en het bovenbeen.  

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactFrame voor therapeutische kous, hand met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: