Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Flexibele dubbelwandige rol

Een flexibele dubbelwandige rol is een weerstandverlagend hulpmiddel voor het aan en uittrekken van uw steunkous of therapeutische elastische kous (TEK). Als u minder kracht heeft, kortademig bent of een verminderde conditie heeft kunt u met deze flexibele rol (Dolf N'Donner) zelfstandig uw kousen aantrekken. Het moet wel mogelijk voor u zijn om uw tenen te bereiken door te bukken of door uw voet op het andere been te leggen. De rol wordt niet aanbevolen bij hartproblemen en trombose. Er is maar één maat waardoor de flexibele rol niet bij iedereen past. U heeft twee handen nodig om het hulpmiddel te gebruiken.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 26-06-2024

  Waarvoor dient een flexibele dubbelwandige rol?

  De flexibele dubbelwandige rol is geschikt voor het aan- en uittrekken van alle typen en drukklassen steunkousen of therapeutische elastische kousen met open teen en gesloten teen. Het moet wel mogelijk voor u zijn om uw tenen te bereiken door te bukken of door uw voet op het andere been te leggen. 

  Hoe werkt een flexibele dubbelwandige rol?

  De flexibele dubbelwandige rol bestaat uit de Doff 'n Donner Cone en de Doff 'n Donner Cuff. De cone of koker heeft een zuignap aan de onderkant die u op de ondergrond vastzet. U kunt deze op een voor u geschikte werkhoogte zetten. U plaatst uw kous op de koker. Vervolgens doet u de flexibele dubbelwandige rol in de vorm van een waterballon (cuff) om de kous op de koker, pakt de boord van uw kous en beweegt de rol omhoog. De kous zit nu binnenstebuiten om de rol. U steekt uw voet in de rol, en rolt de kous over uw been. voor het uittrekken plaats u de rol onder de boord van de kous en rolt u de kous op de rol door hem over het been naar beneden te bewegen. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. Het filmpje van het aan en uittrekken met de Doff 'n Donner (GoedGebruik) opent in een nieuw tabblad van uw browser.

  Belangrijk om te weten

  • De flexibele dubbelwandige rol wordt niet aanbevolen bij hartproblemen en trombose.
  • De rol dient op kamertemperatuur en op de koker bewaard te worden.
  • Reinigen kan met een (antibacteriële) zeep en water.

  Overwegingen bij het kiezen

  • De weerstand voor het optrekken van de steunkous is lager dan bij een glijzak, er is minder kracht nodig. 
  • De steunkous over de rol trekken kan pijnlijk zijn als u last van uw handen heeft. 
  • U moet het inzicht hebben en in staat zijn om de diverse deelhandelingen met dit hulpmiddel uit te voeren. 
  • U heeft twee handen nodig om het hulpmiddel te gebruiken. Hij is niet geschikt voor eenhandig gebruik.
  • Er is één maat beschikbaar, kijk of deze om uw been past.
  • Meer hulp nodig bij uw keuze? Doe de keuzehulp aan- en uittrekken steunkousen en therapeutische elastische kousen (TEK).

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Als het bukken tot de tenen niet lukt en ook de voet niet over het andere been gelegd kan worden, kan de rol op een antislipmatje op de vloer gelegd worden. Door met de voet met rol over de mat te bewegen, rolt u de rol met kous richting enkel. U kunt dan de rol oppakken en verder over uw been rollen. 
  • Kunt u wel zelfstandig tot uw enkel reiken? Dan kunt u misschien de halve koker uitproberen. 

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactFlexibele dubbelwandige rol met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: