Tips bij onkruid wieden
Als u een verminderde armfunctie, handfunctie en/of beenfunctie hebt, kan onkruid wieden een uitdaging zijn. Op deze pagina vindt u tips, technieken en hulpmiddelen die u hierbij kunnen helpen.
Laatst bijgewerkt op: 29-05-2024
Voorbereiding
- Gebruik de juiste hulpmiddelen. Gebruik goede kwaliteit tuinhandschoenen om uw handen te beschermen tegen stekels en andere scherpe voorwerpen. Gebruik bijvoorbeeld een ergonomische tuinhark of -schep om de belasting op uw rug te verminderen. Meer ergonomische hulpmiddelen bij tuinieren.
- Kies de juiste tijd om onkruid te wieden. Doe dit als de grond vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui. Dit maakt het eenvoudiger om het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken.
- Om te voorkomen dat u dezelfde plek steeds opnieuw moet wieden, kunt u overwegen om mulch of wintergroene bodembedekkers te gebruiken. Dit helpt om de grond bedekt te houden en voorkomt dat onkruid terugkomt.
Werkhouding
- Werk in delen om overbelasting te voorkomen. Begin met het wieden van een klein gebied en werk geleidelijk aan verder. Neem pauzes tussendoor om te genieten van uw tuin en uw lichaam te laten herstellen. Niet alles hoeft op dezelfde dag.
- Gebruik de juiste techniek: Buig door uw knieën en houd uw rug recht terwijl u onkruid wiedt. Trek het onkruid met wortel en al uit de grond en gooi het in een emmer of container. Houd uw armen binnen uw schouderbreedte, werk voor uw lichaam en reik niet te ver voor u uit. Gebruik uw benen in combinatie met uw armen om kracht te leveren. Een ergotherapeut kan de juiste houdingen met u oefenen.
- Om onkruid met wortel en al uit de grond trekken, moet u bukken of hurken. Eenkniel-zitbankje, laag krukje of opstapje om op te zitten vergemakkelijkt het laag bij de grond werken. Doordat het matje van het knielbankje net boven de grond zweeft, hebt u bij het knielen een prettigere houding voor uw voeten en tenen. Dit is vaak fijner dan het gebruik van alleen een knielmat. Door de kniel-zitbank om te draaien kunt u er ook op zitten om even uit te rusten of om vanuit zit met de benen gespreid, tussen uw bovenbenen onkruid te wieden. Een kniel-zitbankje op wielen is ook eenvoudig te verplaatsen.
- Zit de wortel heel diep (bijvoorbeeld bij paardenbloem of heermoes)? Steek dan een schepje of onkruidsteker vlak naast het onkruid diep in de grond en maak lichte, wiebelende bewegingen. Daarna kunt u het onkruid uit de grond trekken.
- Tuiniert u vanuit een rolstoel? Maak dan de borders of bedden extra smal, zodat u overal bij kunt, eventueel met tuingereedschap met verlengde steel. Of overweeg een verhoogde en onderrijdbare tuintafels. Maak voor het onkruid wieden gebruik van onkruidstekers op een handbeugel. Ook een gewone lepel met een extra handbeugel kan prima dienen als onkruidsteker.
- Hebt u een verminderde handfunctie? Lees dan de tips voor schoffelen en harken of de tips voor vegen, deze kunt u ook gebruiken bij het wieden.
‘Met de hand onkruid wieden is vaak het meest effectief, maar ook het meest tijdrovend. Met een schoffel kunt u sneller werken, maar verstoort u de bodem meer en bereikt u de lange wortels niet goed.’
Belangrijk om te weten
- De meest ergonomische werkhouding tijdens onkruid wieden vindt u in de arbocatalogus Werkhoudingen - Basiswerkzaamheden in de tuin als pdf onderaan deze pagina. Komt u er zelf niet uit? Dan kan een ergotherapeut met u meedenken en oefenen.
Alternatieven
- Vraag een hovenier of tuinman om één of twee keer per jaar het grove onkruid te wieden. U hoeft het daarna alleen maar bij te houden.
- Onkruid krijgt vaak ook bloemen. Niet alles hoeft u weg te trekken, u kunt het ook als tuinplant zien. Zo hebt u meer variatie in uw tuin en doet u de natuur er een plezier mee.
Meer informatie
- Lees ook onze tips voor tuinieren met meer gemak.
- Bekijk de verschillende hulpmiddelen en tips voor tuinieren op de Hulpmiddelenwijzer.
- Lees ook onze tips voor knielen.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.
Downloads
Gerelateerde hulpmiddelen
Gerelateerde 'Handig om te doen's
Meer hulpmiddelen en 'Handig om te doen's bij:
Tuinieren