Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij omspitten

Het spitten of omscheppen van de grond in uw tuin kan een lastige en zware klus zijn. Zeker wanneer u uw handen minder goed kunt gebruiken, eenhandig werkt of wanneer u vanuit een rolstoel de grond wilt omspitten. Op deze pagina vindt u tips voor het gebruiken van de schop en alternatieven voor het omspitten.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 29-05-2024

    De schop

    • Als u polsklachten heeft of uw pols minder goed kunt buigen, is het lastiger om de steel van de schop vast te houden. Gebruik dan eventueel een dwarsgreep (D-greep of verticuteergreep) of T-(hand)greep. U kunt zo eenvoudiger kracht uitoefenen op de steel.  
    • Om de schop of spade met één hand te gebruiken, kunt u een extra greep met onderarm ondersteuning gebruiken. U kunt de schop aan een elleboogkruk vastmaken in plaats van aan de eigen steel. Zie hiervoor ook de tips voor vegen.  
    • Houd het tuingereedschap scherp, zo hoeft u niet onnodig veel kracht te zetten. 

    Techniek voor spitten

    • Zet de schop met de punt op de aarde. Ga met uw voet(en) op de schop staan en zorg dat deze de grond in glijdt door uw lichaamsgewicht. Herhaal dit eventueel drie keer zodat u als het ware een vierkant maakt in de aarde. Daarna kunt u de aarde aan de binnenzijde van het vierkant makkelijker weghalen om daarin een plant of bollen te poten. 
    • Zit u in een rolstoel en heeft u een beperkte rompbalans? Dan kunt u zichzelf op borsthoogte vastmaken aan de rugleuning van de rolstoel met een sjaal of band. U kunt dan verder reiken en met beide handen werken. 

    Het omspitten van de grond is niet per se noodzakelijk voor een gezonde tuin. Het ‘niet-omspitten’ bevordert zelfs het bodemleven en verbetert de grond. Deze methode heet ‘no dig methode’

    Alternatieven 

    • Een alternatief voor het gebruik van een schop is een woelvork. Deze maakt de grond los en is aan te passen met extra grip. Een woelvork is minder handig om met één hand te gebruiken. 
    • En sterfrees (met wiedmes) is ook geschikt om de grond los te maken. Een sterfrees is aan te passen met de extra handgrepen. Zie hiervoor ook onze tips voor vegen. Voor grote stukken kan een elektrische sterfrees gebruikt worden. Elektrische sterfrezen zijn er met verschillende soorten bedieningen. Let erop dat u de bediening kiest die voor u het prettigst werkt of makkelijk aan te passen is. 
    • In plaats van het omwoelen van de grond kunt ook stukken (onbedrukt) karton op de grond of het gras leggen. Het onkruid onder het karton verstikt. Daarover kunt u vervolgens aarde leggen en direct beginnen met planten.  
    • Gebruik een bollenpoter om een gat te maken. Deze zijn er ook met steel.  
    Sterfrees met wiedmes en bollenpoter met steel

    Meer informatie  

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

     

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: