Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij grasmaaien

Hebt u een beperkte arm- of handfunctie of bent u eenhandig? Dan kan grasmaaien een lastige activiteit zijn. Ook als u in een rolstoel zit, is dit niet eenvoudig. Op deze pagina vindt u tips die grasmaaien eenvoudiger voor u kunnen maken. 

Inhoud

    Inhoud

    De grasmaaier

    • Hebt u niet zo’n groot stuk gras om te maaien? Voor kleinere stukken gras kan het hanteren en bedienen van een handgrasmaaier gemakkelijker zijn dan een elektrische grasmaaier. U hoeft voor een handgrasmaaier geen knoppen (tegelijkertijd) in te drukken, in tegenstelling tot bij een elektrische grasmaaier. 
    • Een handgrasmaaier kan twee handgrepen of één beugel hebben. Bekijk welke voor u het gemakkelijkst te hanteren of aan te passen is. Voor een betere grip kunnen de duwbeugel of handgrepen worden verdikt met isolatiebuis van schuimrubber. 
    • Voor de kleinere stukjes gras aan de randen is een elektrische accu-grasschaar op steel wat eenvoudiger te hanteren dan een grastrimmer. Hiervoor moet wel een knop of hendel ingedrukt worden. U kunt het apparaat (laten) aanpassen of de knop vastzetten met bijvoorbeeld een elastiek. Zorg wel voor uw eigen veiligheid.  
    • Om een grasschaar met één hand te gebruiken, kunt u een extra greep met onderarmondersteuning gebruiken.  

    Het grasmaaien

    • Duw de grasmaaier voor u uit, terwijl u naar voren loopt; werk vanuit uw benen en niet vanuit uw rug en armen.  
    • Neem pauzes om te rusten en uw spieren te ontspannen. Verdeel het werk in kleinere stukjes. 
    • Grasmaaien vanuit een rolstoel is een zware activiteit. Hebt u een groot stuk gras om te maaien? Veel rolstoelgebruikers maken gebruik van een robotmaaier. Een andere mogelijkheid is een elektrische zitmaaier. Deze wordt zittend met de hand bediend. De bediening kan eventueel aangepast worden aan een beperkte handfunctie, dit is afhankelijk van het model. Ga ook na hoe en of u de transfer van de rolstoel naar de zitmaaier kunt maken. Vraag eventueel advies bij een ergotherapeut.  
    YouTube video thumbnail

     Alternatieven   

    • Voor grotere en rechte stukken gras kunt u met een robotmaaier het gras kort houden. 
    • Schakel hulp in, familie, buren, vrijwilligers of een betaalde tuinman.
    Robotmaaier die het gras maait langs een border met plantjes

    Meer informatie   

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: