Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Woelvork

Wilt u graag tuinieren, maar hebt u niet voldoende kracht om te spitten? U kunt een woelvork gebruiken. Dat is lichter en biologisch beter voor de grond. Een woelvork wordt ook wel woelriek of grelinette genoemd.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een woelvork?

  Een woelvork is een grote vork die bedoeld is om de grond luchtiger te maken. De grond bewerken met een woelvork is lichter dan spitten, werkt sneller en is een meer biologische manier van tuinieren. De bodem wordt enkel losgemaakt en verlucht en niet omgedraaid. Het actieve bodemleven wordt zo min mogelijk verstoord.

  Hoe werkt een woelvork?

  U staat tijdens het gebruik van de woelvork rechtop, dit voorkomt dat uw rug zwaar belast wordt. Een woelvork werkt met het hefboomeffect. U zet de woelvork recht in de grond, en gaat op het voetstuk staan. Vervolgens zet u een stap achteruit en trekt u aan de stelen totdat ze in een hoek van 45 tot 60 graden staan. Trek hierna de woelvork weer uit de grond en zet de volgende steek.

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan twee soorten woelvorken. Woelvorken zonder bewegende onderdelen, ook wel de ‘vaste’ woelvork genoemd en woelvorken met verkruimelaars. Een verkruimelaar breekt de grond onmiddellijk en verkruimelt de opgeduwde aardkluiten. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Woelvorken zijn er in verschillende maten en met een verschillend aantal tanden. U kunt het beste in een tuincentrum uitproberen welke het beste bij u past. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWoelvork met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: