Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Beker

Aangepaste bekers zorgen er voor dat u comfortabeler en zonder morsen kunt drinken dankzij het speciale ontwerp. De beker maakt het slikken makkelijker en voorkomt verslikken.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 15-09-2023

  Waarvoor dient een beker?

  Aangepaste bekers maken zelfstandig drinken of het toedienen van vocht en vloeibaar eten mogelijk.

  Hoe werkt een beker?

  De bekers gebruikt u zoals u gewend bent. De verschillende uitvoeringen zorgen voor minder morsen, gemak bij vasthouden en minder verslikken.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Niet alle bekers zijn geschikt voor de vaatwasser of de magnetron.
  • Probeer een beker eerst uit met een kleine hoeveelheid vocht.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Er bestaan verschillende aangepaste en aan te passen bekers voor:

  • Zelfstandig vasthouden. Bekers met twee oren of handvatten, soms ook groter of dikker, maken het zelfstandig pakken en vasthouden mogelijk. Deze gebruikt u bij een vergroeiing in de handen, verminderde kracht in de armen of handen of bij een verminderd gevoel. U kiest een beker zonder oren, maar met ribbels als u de beker met beide handen moet vasthouden. Om branden aan de beker te voorkomen, kunt u dubbelwandige bekers gebruiken.
  • Voorkomen van morsen, lekken en omvallen. Bekers met afneembare drinktuit verminderen het risico op omvallen en morsen. Een tuitbeker is bij slikproblemen niet aan te raden. Vraag hiervoor advies aan een logopedist. U kunt ook een beker met een speciaal anti-leksysteem gebruiken. Mensen met ongecontroleerde bewegingen of met bevende handen kunnen een beker omstoten. In dat geval neemt u een verzwaarde beker.
  • Achterover buigen van het hoofd.Bekers met een neusuitsparing maken kantelen van het hoofd overbodig.
  • Regelen van het slikken.Bekers met slokregulator(doseerbeker) hebben een klein en een groot reservoir. Het kleine reservoir bevat steeds een slok. Als u de beker na het drinken neerzet, vult het kleine reservoir zich vanzelf. U kunt de hoeveelheid vocht per slok instellen.
  • Slikspasmen. Beker met kraagdeksel. Door de vorm van de deksel doseert u de vloeistof en voorkomt u morsen. Het uitstromen van vloeistof kan eenvoudig worden gestopt door het luchtgaatje in het deksel met de vinger te blokkeren.
  • Te veel of te weinig drinken. Bekers met maataanduiding maken het mogelijk de hoeveelheden vocht te doseren en bij te houden.
  • Warmhouden. Dubbelwandige bekers (thermobekers) helpen om dranken langer warm of koud te houden.

  Alternatieven

  • Er bestaan ook glazen met speciale eigenschappen en/of aangepaste vormgeving. Bijvoorbeeld met een geribbelde buitenkant zodat het glas niet zo snel uit uw hand valt.
  • Er bestaan houders voor bekers, bijvoorbeeld met grote oren.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBeker met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Deel deze pagina via: