Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Elleboogkruk met 4 poten

Een elleboogkruk gebruikt u als u uw been of benen (tijdelijk) niet of niet goed kunt gebruiken. Een elleboogkruk met 4 poten biedt een oplossing als u (tijdelijk) met krukken loopt en extra stabiliteit nodig heeft. Deze krukken dragen meestal tot 150 kg lichaamsgewicht.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een elleboogkruk met 4 poten?

  Een elleboogkruk met 4 poten gebruikt u om één been of beide benen te ontlasten tijdens het lopen en staan. U gebruikt de elleboogkruk als u daarnaast extra stabiliteit nodig heeft en/of last heeft van schouder, elleboog en pols. U loopt met deze kruk minder snel dan met een elleboogkruk met één poot.

  Hoe werkt een elleboogkruk met 4 poten?

  De elleboogkruk heeft een handvat en een onderarmsteun (manchet) die om de onderarm past. De manchet zorgt er voor dat de kruk niet op de grond valt. De 4 poten geven veel meer ondersteuning en stabiliteit bij het lopen en staan dan elleboogkrukken met één poot. Dat zorgt voor extra veiligheid. De krukken blijven bovendien overeind staan als u ze niet gebruikt en vallen niet zo snel op de grond. 

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan modellen voor links- en rechtshandig gebruik.
  • Aan de onderkant moeten goede anti-slipdoppen zitten die niet te veel zijn afgesleten.
  • U kunt kiezen uit open of gesloten onderarmsteunen (manchetten). Bij een gesloten manchet blijft de kruk aan de arm hangen en kan niet op de grond vallen. Als u zelf valt, kunt u zich daardoor wel ernstiger bezeren.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactElleboogkruk met 4 poten met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 30-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: