Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Loopframe met zitting

Loopframes met zitting maken het mogelijk dat u kunt lopen als uw benen en voeten niet of slechts gedeeltelijk het gewicht van uw lichaam kunnen dragen. U zit op of in een instelbare zitvoorziening, waardoor u uw benen ontlast. Meestal hebben deze loopframes een brede onderarmsteun of beugel voor ondersteuning en veiligheid. Een begeleider of therapeut kan met de duwstang achterop het frame bijsturen. Loopframes wegen veel en u kunt ze meestal niet inklappen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een loopframe?

  Loopframes met zitting zorgen ervoor dat u zelf kunt lopen en staan als dat  zonder ondersteuning niet of nauwelijks gaat. Bewegen zorgt voor een gevoel van zelfredzaamheid en bevordert de gezondheid, bijvoorbeeld door het voorkomen van doorligplekken. Kinderen kunnen hun eigen wereld verkennen en ontdekken.

  Hoe werkt een loopframe?

  Deze loopframes hebben grote wielen achter en zwenkwieltjes aan de voorkant. Ze hebben ook een zitvoorziening, bijvoorbeeld een zadel of een slap hangzitje van kunststof (zitbroek). De voeten raken zonder grote belasting de vloer. Het frame beweegt mee met de loopbewegingen van de gebruiker.

  Belangrijk om te weten

  • Loopframes met zitting gebruikt u vooral binnenshuis.
  • Er bestaan veel accessoires voor loopframes zoals romp- en bekkensteunen voor extra steun en veiligheid, anti-schaarplanken die voorkomen dat iemand over de eigen benen struikelt en armsteunen en zijsteunen.
  • U kunt de loopsnelheid regelen door een sleeprem op de wielen te plaatsen waardoor er extra weerstand komt.
  • Stootwielen voorkomen schade aan muren en deuren.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Stahulp met twee grote wielen met hoepels en een steunwiel. Deze stahulpen hebben zachte steunen die u op verschillende lichaamsdelen, bijvoorbeeld borst, knieën en bekken, kunt aanbrengen. U kunt de stahulpen ook instellen: van rechtovereind tot liggend. U loopt terwijl u met uw handen de hoepels van de stahulp aandrijft.
  • Looptafel. Looptafels zijn frames op twee of meer wielen, waarbij u in het midden met steunen staat. U duwt de looptafel met de handen met u mee onder het lopen. Looptafels met drie of vier wielen rijden mee. Looptafels met twee wielen moet u na elke paar stappen iets optillen en vooruit zetten.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLoopframe met zitting met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 24-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: