Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Vierpoot wandelstok

Vierpoten lijken op wandelstokken maar dan met vier steunpoten aan de onderkant. U gebruikt de lichtgewicht vierpoten als extra stevige ondersteuning bij het lopen, staan en opstaan en gaan zitten. U kunt de hoogte van de meeste vierpoten instellen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een vierpoot wandelstok?

  Vierpoten of eifels bieden veel meer ondersteuning en stabiliteit bij het lopen dan krukken of wandelstokken. Daardoor kunt u veiliger lopen en staan. Ze blijven bovendien overeind staan als u ze niet gebruikt en vallen niet zo snel op de grond als bijvoorbeeld wandelstokken. Dat scheelt weer bukken!

  Hoe werkt een vierpoot wandelstok?

  De vierpoot heeft een handvat aan de bovenkant, waarmee de vierpoot bij elke stap wordt opgetild en een eindje verder weer neergezet.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan handvaten voor gebruik met de linker- of rechterhand. 
  • Handvaten komen in verschillende uitvoeringen voor, zoals met anatomische vorm en een zwanenhals voor extra ondersteuning. 
  • Er bestaan lichtere en zwaardere modellen wandelstokken. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Vierpoten met brede steunbasis. Deze vierpoten komen het meeste voor. De vier poten staan ver uit elkaar en bieden daarom erg veel steun. De vierpoot heeft veel ruimte nodig bij het lopen.
  • Vierpoten met smalle steunbasis. Bij deze vierpoten staan de poten dichter bij elkaar, waardoor u bij het lopen niet zo snel ergens tegenaan komt en toch behoorlijk extra steun heeft.
  • Vierpoten met poten aan één kant. Deze hebben de vier poten aan één kant, zodat de andere kant meer ruimte biedt voor uw voeten en u daardoor minder snel struikelt over de poten.
  • Vierpoten met wielen. Deze hoeft u niet op te tillen door de360° zwenkwielen.

  Alternatieven

  • Als het gebruiken van uw schouder, elleboog en pols gemakkelijk gaat, kunt u ook een driepoot nemen. 
  • Vierpoot elleboogkrukken hebben naast het handvat een houder (manchet) die om uw onderarm past. U steunt dan meer op uw onderarm. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  • De meeste loophulpmiddelen worden niet vergoed. Zoals een rollator, krukken of een drempelhulp. Een trippelstoel kan wel (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de zorgverzekering. En sommige zorgverzekeraars bieden korting op krukken. Kijk hiervoor in de polis van uw zorgverzekering. Kunt u deze hulpmiddelen niet zelf betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand (Rijksoverheid). Neem hiervoor contact op met uw gemeente. (Bron: www.regelhulp.nl)

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVierpoot wandelstok met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: