Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zwemhulpmiddel

Zwemhulpmiddelen helpen om het lichaam te laten drijven en / of het hoofd boven het water te houden. Zwemhulpmiddelen zijn zeer divers: het dragend vermogen hangt af van het gewicht en de grootte van de zwemmer. De vorm hangt af van het doel, bijvoorbeeld alleen voor het hoofd.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een zwemhulpmiddel?

  Een zwemhulpmiddel ondersteunt kinderen of volwassen die niet of niet goed zwemmen. Ook mensen die een risico lopen op bijvoorbeeld spasmen of een epileptische aanval en wel kunnen zwemmen, gebruiken zwemhulpmiddelen uit voorzorg.

  Hoe werkt een zwemhulpmiddel?

  Zwemhulpmiddelen zijn van lichte materialen: plastic, kurk en schuimrubber. Met een vaste vorm of opblaasbaar. Het hulpmiddel bevestigt u om hals, bovenlichaam, middel of been.

  Belangrijk om te weten

  • Zwemhulpmiddelen vervangen niet noodzakelijke begeleiding of toezicht. 
  • Zwemhulpmiddelen zijn te koop in speelgoedwinkel en sportzaken. Let wel op draagvermogen en of de hulpmiddelen echt bedoeld zijn om veilig te zwemmen of alleen om mee te spelen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Zwemhulpmiddel om de middel, bijvoorbeeld zwemkurken of zwemband. Voor kleine kinderen bestaan ze met een zitje.
  • Zwemvest met of zonder broek(je). Af te sluiten met klittenband of ritssluiting.
  • Hulpmiddelen om de nek te ondersteunen, zodat uw hoofd niet onder water terecht komt. Badkragen laten voldoende ruimte vrij om het lichaam van de zwemmer te begeleiden.
  • Drijvers.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZwemhulpmiddel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-09-2023 

  Deel deze pagina via: