Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij een pot openen

Kost het u moeite om een pot te openen? Kunt u uw hand(en) niet goed bewegen, of er weinig kracht mee zetten? Of gaat het openen wel maar knoeit u daarbij? Hieronder vindt u verschillende oplossingen waaronder stappenplannen, tips, hulpmiddelen en alternatieven.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 03-08-2024

    Pot openen

    Breng lucht onder het deksel 

    In veel potten met (metalen) deksels is de lucht uit de pot gezogen voordat die gesloten werd: vacuüm. Zo blijft de inhoud van de pot langer goed. Maar de pot is ook lastiger te openen. Het helpt dan om eerst wat lucht onder het deksel te krijgen. Daarna gaat het deksel makkelijker open. Stappenplan:

    • Stap 1: Steek een metalen voorwerp onder de rand van het deksel. Dit kan een de speciale haak van de blikopener zijn of een speciale pottenopener. U vindt ze op onze pagina: Openers voor schroefdeksel. En als het niet anders kan, een mes.
    • Stap 2: Druk het handvat van de blikopener, pottenopener of het mes rustig naar beneden, zodat de haak of punt het deksel voorzichtig een beetje naar boven duwt.  
    • Stap 3: Het deksel is klaar om te openen als u een ‘plop’ hoort of ziet.

    Alternatief

    • Tik met het handvat van het mes op de rand van het deksel. Dat kan voldoende zijn om er lucht onder te krijgen. Sla liever niet met uw hand op het deksel of onder de pot, uw hand krijgt dan ook een klap.

    Maak het deksel warm

    Is het deksel van metaal? Dan helpt het om het deksel eerst warm te maken. Door de warmte zet het metaal uit en zit het deksel minder strak op de pot.  

    U kunt het deksel op verschillende manieren verwarmen. Bijvoorbeeld door het deksel onder de warme kraan te houden, met een föhn of op de centrale verwarming te zetten. Opwarmen in de magnetron is geen goed idee!

    Meer grip op het deksel

    Hoe stroever uw hand(en) en de pot, hoe minder kracht er nodig is om het deksel te openen. Dat kan op verschillende manieren:  

    • Leg een vochtige vaatdoek tussen het deksel en uw hand; 
    • Draai een postelastiek om het deksel heen. Het elastiek is stroef, en dat geeft extra grip op het deksel;  
    • Gebruik antislip-producten, zoals handschoenen of een stuk antislipstof.

    Door het stroeve materiaal draait u de pot open met uw handpalm alleen. U hoeft geen kracht te zetten met uw vingers.

    • Stap 1: Leg uw handpalm op het deksel en zet met uw lichaam druk op uw hand.
    • Stap 2: Draai uw hand in kleine stukjes opzij.
    • Stap 3: Til uw hand steeds op en draai opnieuw een klein stukje. Zo beschermt u uw pols.

    Meer grip op de pot 

    Het helpt ook om te zorgen dat de pot vaststaat of dat u meer grip hebt op de pot. Er zijn een aantal manieren om dat te doen:

    • Leg antislipmateriaal onder de pot. U hoeft zo minder krachtig de pot vast te houden, want die glijdt minder makkelijk weg.  
    • Gebruik een zogeheten ‘potfixeerder’ of ‘spill not’. (foto)
    • Klem de pot tussen uw bovenarm en uw romp. Of ga zitten en klem de pot tussen uw bovenbenen of voeten, let hierbij wel op dat uw kleding niet vies wordt.

    Bij geen kracht

    Heeft u helemaal geen kracht meer om een glazen pot te openen? Gebruik dan de one-touch opener. De Consumentenbond heeft hem voor u getest.

    YouTube video thumbnail

    Alternatieven

    • Sommige deksel zijn voorzien van een speciale plek op het deksel waar u op drukt om het deksel te ‘ontgrendelen’. U kunt hierop letten bij het boodschappen doen.
    • Koop en gebruik verse groente, u kunt dan ook de hoeveelheid zelf in de hand houden.

    Meer informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Deel deze pagina via: