Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij de was opvouwen

Het opvouwen van de was en kleding is een tweehandige activiteit die veel moeite kan kosten als u maar met één hand kunt werken of een slechte handfunctie of armfunctie hebt. Op deze pagina vindt u tips die u hierbij kunnen helpen. 

Inhoud

  Inhoud

  Eenhandig de was vouwen

  Werk op een groot oppervlak, zoals een bed of tafel of eventueel de vloer. Leg het kledingstuk zo neer dat de rimpels eruit zijn. Als u een goede schouderfunctie heeft en kunt reiken met uw sterke arm, kunt u de volgende methode gebruiken: 

  • Stap 1: Schud een kledingstuk uit en neem de schoudernaad van blouse of T-shirt of de tailleband van een broek in uw mond of tussen uw lippen. 
  • Stap 2: Pak het kledingstuk met uw sterke hand aan de andere mouw en schoudernaad vast en leg het met een zwaai op bed, zodat het zo vlak mogelijk ligt. 
  • Stap 3: Trek de vouwen er verder uit en vouw het kledingstuk op. 

  Bekijk onderstaande video vanaf 0:19 voor een demonstratie van deze methode: 

  YouTube video thumbnail
  • Er zijn vouwplanken te koop die kunnen helpen bij het vouwen van kleding zoals shirts, overhemd en broeken. U kunt deze ook zelf maken van een groot stuk karton. Plak dan de kartonnen delen met ducttape goed aan elkaar zodat ze beide kanten op buigen en te vouwen zijn. Of gebruik een karton op A4-formaat of snijplank met handvat. Leg de trui, het T-shirt of hemd met de voorkant naar beneden neer. Leg het A-4tje of de snijplank (met het handvat naar boven) op de halsopening. Vouw de mouwen om de plank en vouw de onderzijde omhoog. Haal de plank of het karton aan de bovenzijde van het kledingstuk eruit. 
  Diverse vouwplanken waarmee u kleding kunt vouwen.

  Eenhandig kleding op een kledinghanger doen 

  • Gebruik uw mond en lippen of kin om een kledingstuk tussen te klemmen. Houdt kleding bij de halsuitsnijding vast of jasjes en blouses bij de schoudernaad. Schuif de kledinghaak via de halsopening in één kant van de kleding, klem de kleding met de kledinghaak met mond of kin vast en doe met de andere hand de andere helft over de haak. In onderstaande video wordt dit gedemonstreerd vanaf minuut 2.34.   
  YouTube video thumbnail
  • Mensen zonder handproblemen zijn vaak gewend om een broek over de broekdrager van een kledinghanger te klappen. Heeft u handproblemen of bent u eenhandig? Steek dan uw sterke arm door de driehoekige kledinghaak met broekdrager, pak de broek en trek de broek door de kledinghaak.

  Eenhandig sokken samenvouwen

  • Leg de sokken op elkaar met de openingen op elkaar. Vouw de sokken dubbel. Leg ze zo weg. 

  Wilt u de sokken samenrollen? Dan heeft u iets nodig om de sok even tegen te houden terwijl u de sok in elkaar rolt. Probeer onderstaande techniek. U heeft hiervoor wel een goede handmotoriek nodig: 

  • Stap 1: Leg de sokken op elkaar met de openingen aan dezelfde kanten en vouw de sokken dubbel.  
  • Stap 2: Stop uw vingers in de bovenste sok en kruip met uw duim naar de vouw, terwijl de vingers onder de boord van de sok blijven.  
  • Stap 3: Druk de sokken tegen een ondergrond of uw lichaam, terwijl u met uw vingers en duim de sok omslaat. Dit kunt u ook doen met uw mond. Dit ziet u vanaf minuut 1:33 in de video: Folding Laundry One Handed (youtube.com) U kunt ook een haakje aan de muur gebruiken om de sokken in elkaar te vouwen. Dit ziet u in de video vanaf 3:48: Folding Clothes with One Hand/Arm (youtube.com)  

  Opbergen van de kleding

  • Kledinghangers met twee inkepingen zijn handig om hemdjes of jurken met dunne bandjes op de plek te houden. 
  • Deel de kast ruim in. Het is dan eenvoudiger om er spullen in op te bergen. Gebruik dunne hangers of knaapjes, deze nemen minder ruimte in. U kunt meer kleding kwijt in de kast. 
  • Dunne, met fluweel (vilt) beklede kledinghangers voorkomen dat kleding snel van de hanger afglijdt. Door de vilten bekleding is het wel lastiger om de kleding over de haak te schuiven. U kunt ook op uw eigen knaapjes een stukje (antislip)tape plakken. 
  • Doe sokken, ondergoed, T-shirts of truien in lades; u heeft overzicht en u kunt eenvoudiger bij uw spullen. Heeft u geen of weinig lades? Creëer ze zelf door lage kunststof bakken of manden op uw kledingplanken te zetten. U kunt dan van bovenaf zien wat erin zit, maar de kast oogt toch opgeruimd. U kunt een bak uit de kast tillen en uw keuze maken. Maak de bak niet te vol, want dan is het zwaar tillen.  
  • Zorg voor bakken of manden die u zelf goed kunt tillen en vasthouden. Zet ze tussen schouder- en heuphoogte; op deze hoogte bent u het sterkst qua tillen.   

  Belangrijk om te weten  

  • U kunt uw was ook direct op een hangertje hangen en zo aan het wasrek drogen. Zeker als het gaat om was die u niet hoeft te strijken. U hangt de blouse daarna zo de kast in. 
  • Klop was uit, voordat u hem ophangt. Als u hand- of polsproblemen heeft kan dit te pijnlijk zijn. Hang was strak op. Strijk de was glad met uw handen voordat u hem in de droger stopt.  
  • Een uitgeklapte strijkplank is een handig werkblad om was op te vouwen. U kunt de hoogte zo stellen dat het voor u prettig is en u niet voorover hoeft te bukken. 

  Alternatieven  

  • Er zijn sokkenhouders te koop waarmee u sokken bundelt. U kunt zo de sokken bij elkaar houden tijdens wassen, drogen en opbergen in de kast.  

  Meer informatie  

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: