Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij de was ophangen

Als u een beperkte hand-, pols- of armfunctie hebt of moeilijk kunt reiken, kan het lastig zijn om was op te hangen. Ook als u eenhandig bent zal het lastig zijn om het wasrek en/of wasknijpers te gebruiken. Op deze pagina vindt u tips die u kunnen helpen bij het ophangen van de was. 

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 30-05-2024

    Ophangen van de was 

    • Plaats uw wasmand op een stoel of kruk, zodat u niet steeds hoeft te bukken. Er zijn ook wasmanden met pootjes te koop. 
    • Een waslijn of wasrek aan de deur is vaak (te) hoog. Het kan handiger zijn om met een droogtoren of wasrek te werken. De werkhoogte valt dan tussen schouder- en heuphoogte, dit is het gebied waar u de meeste kracht heeft.  
    • U kunt er ook voor kiezen om de waslijn met een katrol te laten zakken en, nadat u de was aan de lijn heeft gehangen, weer op te trekken. 
    • Een wastoren werkt vaak prettig, omdat de draden makkelijk bereikbaar zijn en de toren verrijdbaar is. Bij de onderste rekjes kunt u gaan zitten om de was op te hangen. Ze zijn eenhandig makkelijk in- en uitklapbaar, vrij smal op te bergen en naast een kast of achter een deur weg te zetten.  
    • Als u binnen de was ophangt, hoeft u vaak geen wasknijpers te gebruiken. Sla de was gewoon over de draad.  
    • Er zijn ook wasrekken met dikkere aluminium pijpjes, waardoor de was minder strak tegen elkaar hangt als u het over de draad hangt. Zo kan er wat lucht tussen de kledingstukken komen en is de was eerder droog. Er zijn ook wasrekken met verwarming te koop. De was droogt sneller. Het wasrek moet dan wel in de buurt van een stopcontact gebruikt worden.   
    • Hang was te drogen op kledinghangers. Er passen dan meer kledingstukken aan de lijn en u hoeft naderhand de was niet meer op te vouwen. U kunt strijkvrij wasgoed zo in uw kast hangen.  
    • De knijpkracht, die nodig is voor wasknijpers, verschilt sterk. Voor plastic knijpers en grotere knijpersis vaak minder kracht nodig vanwege de gebruikte veer, hefboom en de breedte van het knijpvlak. U kunt het knijpen van houten knijpers lichter maken door er houten delen op te lijmen. U maakt zo de hefboom groter, dus kost inknijpen minder kracht.  
    • Er zijn ook waspinnen/wasknijpers zonder veer  te koop. U hoeft niet te knijpen om deze knijpers te openen, maar u kunt ze zo op het wasgoed aan de lijn schuiven. De houten, ouderwetse pinnen zijn te koop bij speciaalzaken. Plastic varianten zijn te koop bij huishoudwinkels.  
    • Bij eenhandig werken is het lastig om de was om de draad te slaan én de knijper op de waslijn te plaatsen. U kunt hiervoor de volgende methode proberen: Lijm houten knijpers op elkaar. De onderste knijper houdt de was vast; deze bevestigt u aan de was, terwijl deze nog in de mand ligt. De bovenste knijper bevestigt u aan de draad.   
    Tip voor een dubbele knijper, waspinnen, wastoren, wasmand op pootjes en een wasmand met hengsels.

    Belangrijk om te weten  

    • Bedenk waar u de was wilt ophangen. Wilt u uw was aan de lijn of wasrek drogen, machinaal drogen met een droger of liever aan de lucht? Wilt u uw was binnen of buiten drogen? Kunt u deze plekken goed bereiken? Heeft een droogrek of –toren? Moeten deze verplaatsbaar zijn? Waar bergt u ze op als u ze niet gebruikt? Denk daarbij ook aan de plek van de wasmachine. Is het handig dat hij beneden of boven staat? Kunnen wasmachine en droger of wasrek dicht bij elkaar worden geplaatst? Staan de wasmachine/droger voor u op de goede hoogte? 
    • Zorg dat de afstand tussen wasmachine, droger of de plek waar u de was gaat drogen zo klein mogelijk is. Vervoer de (natte) was altijd in een wasmand, klapkrat of tas. Bekijk wat u makkelijk kunt vasthouden en hoe u zich het makkelijkst kunt verplaatsen. Kunt u maar één hand gebruiken? Kies dan voor een wasmand met hengsels of tas (shopper) die u met één hand kunt vasthouden of met uw onderarm kunt dragen. Heeft u geen handen ter beschikking of is tillen te zwaar, zet de mand/tas dan op een verrijdbaar onderstel of stoel met wielen, vervoer de was op schoot als u rolstoel rijdt of draag de was middels een tas die u omhangt (cross body of rugzak). 

    Alternatieven

    • Een droger kan makkelijk zijn om -grote stukken- was te drogen. U hoeft de was dan niet op te hangen. 
    • Misschien kunt u bepaalde onderdelen van de taken niet zelf uitvoeren, terwijl andere wel prima lukken. Bedenk of u voor bepaalde handelingen hulp nodig heeft van een partner, huisgenoot of (huishoudelijke) hulp. Maak afspraken met uw omgeving welke taken u zelf kunt doen en bij welke u hulp nodig heeft. Plan de taken wijs, zodat u op het juiste moment hulp hebt. 

    Meer informatie

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Deel deze pagina via: