Herkenningsbord voor doven en slechthorenden

Als u omgevingsgeluiden of gesproken woord slecht of niet kunt horen, wilt u dat laten zien in het verkeer en soms ook in uw omgeving. Het internationaal erkende symbool voor Limited Hearing en het Nederlandse SH-bord geven dit aan.

Waarvoor dient het?

Door een symbool of bord op uw vervoermiddel is ook voor andere verkeersdeelnemers duidelijk dat u slecht of niet kunt horen. Zij kunnen hiermee rekening houden, waardoor u veilige(r) en ontspannen kunt deelnemen aan het verkeer.

Hoe werkt het?

Het SH-bord is van aluminium en heeft een reflecterende streep. Het Limited Hearing-bord is van kunststof, reflecteert en is voorzien van bevestigingsmateriaal voor op uw vervoermiddel, rugtas of hesje.

Belangrijk om te weten

  • Het SH bord is niet algemeen geaccepteerd. Het is geen internationaal symbool en het bordje is niet erg bekend bij het publiek. Het is niet bewezen dat u hiermee veiliger aan het verkeer deelneemt.

Uitvoeringen

  • Limited Hearing staat voor Beperkt Horen. U laat met dit bordje aan andere weggebruikers weten dat u hen niet hoort toeteren of bellen. Meer informatie: worldwidevisible.com.
  • Een bord met de letters SH.
  • Blauw/witte stickers met een streep door een oor. Dit is het internationale symbool voor doven en slechthorenden.
  • Een pasje op pinpaskaartformaat met op de voorkant de tekst: 'Ik ben slechthorend.' En op de achterkant de tekst: 'Spreekt u langzaam en duidelijk, dank u wel.'

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding. Waar vindt u het hulpmiddel?
  • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
  • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
  • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Laatst herzien op 27 maart 2020

Reageer op dit hulpmiddel

Wilt u reageren op dit hulpmiddel of een review of tip geven? Dat kan! Met uw reactie kunnen we onze pagina's weer verder verbeteren en onze bezoekers nog beter van dienst zijn. Alvast bedankt voor uw reactie!

Andere hulpmiddelen bij Slechthorend of doof

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier