Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor fiets op slot zetten met beperkte handfunctie

Als u een beperkte handfunctie heeft, kan het lastig zijn om uw fiets op slot te zetten. Bij het op slot zetten zijn vaak twee handen én verschillende handelingen nodig. De tips hieronder helpen u hierbij, ook bij het op slot doen van andere sloten.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 01-09-2023

    In dit filmpje ziet u hoe u eenhandig een kabelslot opent:

    YouTube video thumbnail

    Tips 

    • Probeer van werkhand te wisselen of aan de andere kant van de fiets te gaan staan. Misschien kunt u op deze manier meer kracht zetten. 
    • Zorg dat het slot goed gesmeerd is. Het werkt veel makkelijker als er minder weerstand is. Er zijn hiervoor speciale slotsprays te koop.  
    • Heeft u moeite met het omdraaien van een sleutel? Kies een slot met een zogenaamde inklapsleutel. Deze vormt een soort hefboom, waardoor u meer kracht kunt uitoefenen op de sleutel. U kunt ook een sleutelhulp gebruiken.
    • U kunt de sleutel vergroten door er een knop, staafje of plaatje op vast te maken of door hem te verdikken met bijvoorbeeld spalkmateriaal.
    • Ook een grote, stevige ring door het gat van de sleutel (diameter ca. 7 cm) maakt dat er meerdere vingers inpassen waardoor de ring als hefboom werkt en het draaien eenvoudiger gaat. 
    • Vindt u het lastig om tegelijkertijd de sleutel te kantelen én de knop van het slot naar beneden te drukken? Probeer eens om de sleutel met uw knie, been of arm gekanteld te houden en met uw werkhand de knop omlaag te drukken. Of vergroot juist de knop en bedien deze met uw knie.

    Belangrijk om te weten 

    • Let op of de sloten die u gebruikt gecertificeerd zijn (ART**keurmerk). Als het certificaat ontbreekt, kan het zijn dat de fietsverzekering diefstal niet dekt.  
    • Leveranciers van aangepaste fietsen zoals Abeona Mobility of Van Raam hebben eenhandige fietsloten. Vaak hebben ze ook een regeling getroffen met een verzekeraar, zodat er wel een dekking is bij diefstal.

    Alternatieven 

    • Kijk of een ander type slot voor u beter werkt dan een ringslot. Denk bijvoorbeeld aan een los kettingslot of hangslot, beugelslot, uitrekbare kabel met cijferslot of een remschijfslot bij een open derailleur. Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee u de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere overzet op het moment dat u schakelt. Er zijn twee typen: een voorderailleur en een achterderailleur. Op een sportieve fiets, zoals een mountainbike of een racefiets zit bijna altijd een derailleur.
    • Er bestaan ook elektronische fietssloten die met een e-key of telefoon werken. Soms kunt u met deze sloten de fiets van het slot halen zonder uw handen te gebruiken. 
    • Zet een schroef in het gleufje, waardoor de bedieningsknop op en neer beweegt en voorkom zo dat de bedieningsknop helemaal terug omhoog kan schieten. U kunt nu eenhandig het slot openen, omdat u de sleutel niet hoeft te draaien voordat u de knop naar beneden kunt duwen. Let op: Deze methode kan gevolgen hebben voor uw diefstalverzekering. Ook werkt de kinderbeveiliging niet meer. Deze beveiliging zorgt dat een kind dat achterop zit het slot niet kan sluiten tijdens het fietsen.

    Bovenstaand slot is een voorbeeld van een slot dat u eenhandig kunt bedienen. Het is ontwikkeld voor mountainbikes en dergelijke sportieve fietsen.

    Informatie 

    • Sleutelhulp noemt men ook wunderkey, keywing, smart key of sleutel organizer. Ze zijn via het internet of bij hulpmiddelen- of slotenspeciaalzaken te koop.
    • Bekijk de verschillende hulpmiddelen voor fietsen

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: