Apps voor medicijn herinnering

Laatste update: 22.02.2018
Wilt u op tijd herinnerd worden aan het innemen of gebruiken van uw medicijnen? Er zijn verschillende apps beschikbaar die dit mogelijk maken en uw medicijngebruik in kaart kunnen brengen.
  • App om te helpen herinneren aan het nemen van medicijnen
    App om te helpen herinneren aan het nemen van medicijnen

Waarvoor dient het?

Een app voor medicijngebruik kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen die regelmatig vergeten om hun medicatie in te nemen. Ook kan een app handig zijn om te zien wanneer voor het laatst medicatie is ingenomen. Apps voor medicijngebruik zijn geschikt voor medicijngebruikers die gebruik maken van een smartphone of tablet. Door het grote aanbod apps bestaat er voor bijna iedere gebruiker wel een passende app.

Hoe werkt het?

De werking is per app verschillend: bij herinnering krijgt u meestal een tril en/of geluidssignaal ter herinnering van de medicatie. De eigen medicatie moet dan wel eerst worden ingevoerd in de smartphone of tablet. Dit kan de medicijngebruiker zelf doen, maar ook een mantelzorger, familie of vrienden.

Belangrijk om te weten

  • Sommige apps voor medicatieherinnering bieden een aantal handige extra’s. Bijvoorbeeld een app die helpt om de medicijnvoorraad bij te houden. Elke keer als de persoon een medicijn inneemt, telt het programmaatje af en geeft tijdig aan wanneer een nieuwe voorraad medicatie besteld moet worden. Daarnaast heeft de persoon bij elk herinneringssignaal de mogelijkheid om aan te geven hoe hij zich op dat moment voelt. Een andere extra functie is het schrijven van een notitie zodat de persoon dit bijvoorbeeld later met de arts kan bespreken.
  • Beoordeel met de Vilans App Check of een app betrouwbaar is.
  • Meer informatie over consumententechnologie is te lezen op www.vilans.nl.

Uitvoeringen

  • Er zijn verschillende apps te verkrijgen, zowel voor de Android smartphone/tablet als voor een iPhone of Windows telefoon.
  • Apps die een signaal geven wanneer het tijd voorkomen onregelmatig medicijngebruik.
  • Apps die helpen herinneren wanneer een herhaalrecept moet worden afgegeven bij de apotheek. Daarmee voorkomt u dat iemand door zijn of haar medicatie heen raakt. Er zijn ook apps te downloaden waarmee een herhaalrecept kan worden aangevraagd bij de huisarts.
  • Apps die bijhouden welke medicatie iemand gebruikt en hoe deze hier op reageert. Zo kunt u zien of de medicatie effect heeft. Deze informatie kan gedeeld worden met de arts of apotheker.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Overzicht op medicijnen houden

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).