Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het breken, splitsen en schillen van een ei

Is een ei breken, splitsen of schillen lastig omdat uw hand trilt, pijnlijk is of omdat u moeite heeft met de fijne bewegingen? Ook als u minder kracht kunt zetten of maar één hand kunt gebruiken, vindt u hier tips om zelfstandig te koken met eieren. Probeer het een en ander uit en kijk wat in uw situatie het beste werkt.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 11-07-2025

    Voorbereiding

    • Zorg dat u alles bij de hand heeft voordat u gaat koken met de eieren. 
    • Als u het ei boven een apart kommetje breekt, kunt u eventueel stukjes schil met een vork uit het ei vissen. U voorkomt dat er stukjes schaal in uw gerecht zelf komen.
    • Pas op als u het ei direct in een pan met hete boter, margarine of olie laat vallen. Dit kan spatten en brandwonden of extra schoonmaakwerk veroorzaken.

     

    Materialen

    • Een eierbreker of egg cracker. Hiermee breekt u met een zachte knijpbeweging de eierschaal. Sommige hebben ook een extra onderdeel om naast het breken, het eiwit en eigeel te scheiden.
    • Eierscheider of eiersplitser. Hang deze over een kommetje en giet het ei erin. Het eiwit zakt door de openingen en de eierdooier blijft in de eierscheider achter. U kunt ook met een speciaal flesje de eierdooier uit het eiwit zuigen.  

    Breken

     

    Door te laten vallen

    Laat het eitje overdwars vallen vanaf een hoogte van 30-60 cm in een kommetje vallen. Hoe dikker de schil hoe hoger u het ei laat vallen. De schaal is dunner in het midden en dikker op de punten, dus laat het ei niet met de punt naar beneden vallen. 

    De eierschaal barst na het vallen open, maar breekt niet helemaal. Maak eventueel het gat groter door uw duim in de barst te drukken, terwijl u met uw wijsvinger en middelvinger een beweging maakt zoals u doet als u een dop van de fles draait.  Verwerk daarna het eitje zoals u wenst.  

     

    Met één hand

    U kunt een eitje op een harde ondergrond, zoals het aanrecht tikken en dan met dezelfde hand breken. Let op! De beweging om het eitje te openen vraag veel oefening. 

    • Stap 1: Klem het ei tussen duim, wijsvinger en middelvinger. Uw ringvinger en pink zorgen dat het eitje op zijn plek blijft.
    • Stap 2: U moet zo hard tikken dat de eischaal barst maar nog niet breekt. 
    • Stap 3: Druk nu met uw duim op de barst of deuk die is ontstaan, terwijl u met uw wijsvinger en middelvinger een beweging maakt zoals u doet als u een dop van een fles draait. Het ei barst open en de inhoud glijdt uit zijn schil. 

    Splitsen

    • U kunt een ei ook splitsen met een trechter. Giet het ei in de trechter en wacht tot het eiwit door de trechter is gezakt en de eierdooier achter blijft. 
    • U kunt ook met een leeg PET-flesje de eierdooier opzuigen. PET-flesjes zijn plastic frisdrankflesjes. Kies hiervoor een lege fles, die u eenvoudig kunt inknijpen. Zie de video hieronder en onder de video vindt u de stappen die u neemt.
    • Stap 1: Doe de dop van de PET-fles.
    • Stap 2: Knijp de fles een beetje in en houd de opening van de fles bij de eidooier. 
    • Stap 3: Haal de druk van de fles door uw greep op de fles te verminderen en zuig zo de dooier op. 
    • Stap 4: Breng de opening boven een ander bakje, waarin u de dooier wilt doen. 
    • Stap 5: Laat de dooier uit de fles glijden of knijp weer in de PET-fles. De dooier wordt uit de flessenopening gedrukt.  

    Schillen

    Kook het eitje zoals u gewend bent. Laat het afkoelen door het ei onder te dompelen ('laten schrikken’) in koud water. Doe het eitje daarna in een potje met deksel. Schud het potje even, zodat de eierschaal breekt. Haal het ei uit het potje. U kunt nu de gebroken eierschaal makkelijker verwijderen.  

    Alternatieven

    • U kunt tegenwoordig eiwit in flessen kopen. 

    Meer informatie

    • Op onze pagina over Maaltijd bereiden vindt u meer tips en hulpmiddelen bij het koken. 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: