Wiebelkussens

Laatste update: 07.12.2017
Heeft uw kind ADHD, meer zintuigelijke input nodig of problemen met concentreren, evenwicht, (lang)stil zitten? Een wiebelkussen voor op school of thuis kan hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld tijdens taken op school waar uw kind relatief lang stil moet zitten of tijdens de maaltijd thuis.

Waarvoor dient het?

Het wiebelkussens zorgt er voor dat er minder beweeglijkheid nodig is voor het kind om zich te concentreren en prettig te voelen. Als het lichaam nieuwe prikkels krijgt, zal het zich aan moeten passen, dit zorgt voor alertheid en daardoor een betere concentratie. Het balanskussen verbetert de zithouding en is ook te gebruiken bij stabiliteits- en evenwichtsoefeningen.

Hoe werkt het?

Het wiebelkussen is gemaakt van flexibel en zacht rubber, in diverse kleuren en maten. Het kussen stimuleert een actieve zit en is gevuld met lucht wat een wiebeleffect geeft. Door dit effect moet het lichaam de onbalans in het zitoppervlak corrigeren. Omdat de spieren van uw kind constant actief zijn, kan zij of hij zich beter concentreren op de taak of het eten. Het is vergelijkbaar met friemelen. Het meeste effect heeft het kussen als u het 3 of 4 keer per dag gebruikt voor een periode van rond de 30 minuten.

Belangrijk om te weten

  • U kiest het juiste kussen in overleg met een ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist. U krijgt instructies over het gebruik, wanneer en hoe lang uw kind op het wiebelkussen mag zitten.
  • Let er op dat uw kind met de voeten bij de grond kan bij het gebruik van een wiebelkussen. Neem anders een lagere stoel of gebruik een voetenbankje.
  • Als uw kind langer dan een half uur op het wiebelkussen zit, went het lichaam aan die extra prikkel. Het heeft dan geen meerwaarde meer voor de concentratie. U merkt dit als uw kind weer meer en heftiger gaat bewegen.
  • Door de hoeveelheid lucht te variĆ«ren past u het wiebelkussen aan de individuele wensen aan.

Uitvoeringen

  • Zitkussen met noppen die ventilerend en masserend werken. Ze zorgen voor extra prikkels.
  • Wiebelkussens die u zelf kunt oppompen of bijvullen.
  • Kussens in verschillende maten ( 30-32-33-36-39 cm) voor kinderen en volwassenen.
  • Een wigvormige kussen waarbij het bekken kantelt. Door het rechtop zitten ontlast het de rug.
  • Wiebelkussentje voor de trip trap stoel voor de allerkleinsten.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 12,70 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel niet vergoed.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Eten

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).