Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hoog-laag bed

Een verstelbaar hoog-laag bed is handig wanneer u moeite heeft met het in- en uit bed stappen en/of een groter risico loopt om uit bed te vallen. Een hoog-laag bed maakt het werk van een mantelzorger of zorgverlener ook minder zwaar.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een hoog-laag bed?

    Met een verstelbaar hoog-laag bed komt u gemakkelijker in en uit bed. Wanneer u zorg aan bed krijgt, zijn de meeste bedden in te stellen op de juiste werkhoogte. De laagste stand verkleint de kans op letsel bij het uit bed vallen. 

    Hoe werkt een hoog-laag bed?

    Een hoog-laag bed is elektrisch, hydraulisch of mechanisch in hoogte verstelbaar. Het in- en uit bed stappen gaat meestal makkelijker als het bed wat hoger staat. Tijdens de nachtrust is het juist beter om het bed wat lager te zetten, zodat de kans op letsel bij het vallen uit bed kleiner is. Het bed kan eenvoudig op de juiste werkhoogte worden ingesteld voor zorg aan bed. 

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Sommige hoog-laag bedden zijn niet verstelbaar tot een juiste werkhoogte. Zorg aan bed is dan zwaarder en zelfs ergonomisch niet verantwoord.
    • Op een video van Van Kleef instituut en GoedGebruik kunt u zien hoe u gebruikt maakt van dit bed om overeind komen na een val. Meer tips vindt u op: Zelf overeind komen na een val.
    • In de laagste stand kunnen ouderen moeilijk uit bed komen. Daardoor is het een vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: Inspiratie voor vrijwillige en passende zorg, Vilans 2020. 
    • Innovatie: een speciaal 360 smartbed dat biometrische signalen van de slaper opvangt en bijvoorbeeld de voeten extra kan verwarmen of slaapapneu kan constateren en de slaper een prikkel geven om te draaien.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Hoog-laag bedden zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: 
    • Hoog-laag bedden van verschillende afmetingen en met of zonder bedhekken, borstwering of bepolstering. 
    • Zorgbed, volgens ISO certificering die rekeninghouden met Arbo wet en regelgeving. 
    • Een extra laag bed, tot op de grond instelbaar. 
    • Luxe (ziekenhuis)uitvoeringen met ingebouwde bedverlenging en een 'in-bed-weegfunctie'. 
    • Een bedbox model met een vaste ombouw, al dan niet met dak voor een veilige slaap- of leefomgeving. 
    • Een XL-versie voor een gewicht tot 250 kg. 
    • Hoog-laag bedden met afstandsbediening. 
    • Speciale kinderverpleegbedden.

    Wordt het vergoed?

    U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Huren

    De meeste hulpmiddelenleveranciers bieden ook mogelijkheden om het hulpmiddel te huren. Hiermee kunt u het hulpmiddel goed uitproberen in uw thuissituatie en kijken of het voldoet aan uw verwachtingen. Vooral bij de dure hulpmiddelen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering kan dit een oplossing zijn. U kunt bij het zoeken op internet dan de term huren in uw zoekopdracht gebruiken. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u meer tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Lenen

    Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

    Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

    • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
    • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
    • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

    Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

    • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
    • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
    • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

    Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHoog-laag bed met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 20-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: