Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Block letter communicator

Heeft u een beperking in horen én zien (doofblind) en wilt u één-op-één kunnen communiceren met een ziende persoon zonder gebarentaal of gesproken taal? De Block letter communicator maakt een gesprek mogelijk, ook zonder computer, tablet, smartphone of brailleschrift.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 05-12-2023

  Waarvoor dient een communicator?

  De Block letter communicator is in te zetten voor het gesprek tussen mensen met én mensen zonder doofblindheid die beiden braille niet beheersen. Het apparaat is vanwege de grote voelbare blokletters geschikt voor ouderen die vanwege hun leeftijd slecht zien én horen (ouderdomsdoofblindheid).

  Hoe werkt een communicator?

  De ziende persoon typt op het toetsenbord letters (woorden). Het apparaat zet deze letters om naar voelbare blokletters.  

  Belangrijk om te weten

  • De communicator is klein, licht van gewicht en werkt op oplaadbare batterijen.
  • U kunt het handzame apparaat gemakkelijk meenemen, echter is hij niet aan te sluiten op andere apparaten.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Het maken van blokletters in de hand is een zeer universele vorm van communicatie met doofblinden, omdat het gebruik maakt van gewone schrijfletters. Bijna alle doofblinden zijn bekend met dit systeem. Daarnaast is het ook voor mensen die geen ervaring hebben met doofblinden eenvoudig te leren. 
  • Bij vingerspelling in de lucht of in de hand worden de letters in de lucht of in de handpalm van de doofblinde gevormd. De doofblinde moet beschikken over voldoende tastzin. Bij vingerspelling in de lucht, zal er voldoende restvisus moeten zijn. Vingerspelling vraagt een grote inspanning. Het tempo ligt laag bij deze techniek.
  • Bij het lormschrift worden strepen en punten die overeenkomen met letters in de linker handpalm van de doofblinde gevormd. Deze techniek is erg inspannend, maar maakt een hoog gesprekstempo mogelijk.
  • Bij vierhandengebarentaal legt de doofblinde zijn linkerhand op de rechterhand van zijn gesprekspartner en andersom. Deze techniek is vooral bruikbaar bij personen die kennis hebben van gebarentaal. Bij vierhandengebarentaal wordt gebarentaal gebruikt die ook mensen met een gehoorbeperking hanteren. Het grote voordeel van deze techniek is dat interactie mogelijk wordt en dat emoties doorgegeven kunnen worden omdat je continu met elkaar in contact bent.
  • Wanneer u braille kan lezen of schrijven is er de Screen braille communicator of Brailleleesregel. De laatste kunt u aansluiten op de computer, tablet of smartphone. Er zijn ook kleinere versies om mee te nemen.

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBlock letter communicator met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: