Leefstijlmonitoring

Met leefstijlmonitoring krijgt u inzicht in het leefpatroon van alleenwonende mensen met dementie. Veranderingen in dat patroon kunnen aanwijzingen zijn van bijvoorbeeld risicovolle achteruitgang. U kunt dan op tijd maatregelen nemen. Een systeem voor leefstijlmonitoring bestaat uit een combinatie van een netwerk van sensoren in de woning, een computerprogramma en een app voor een smartphone en/of webpagina.
  • Een sensor van het leefstijlmonitoringssysteem
    Een sensor van het leefstijlmonitoringssysteem

Waarvoor dient het?

Leefstijlmonitoring vermindert de belasting bij mantelzorgers en dient ook voor het tijdig signaleren van fysieke en cognitieve achteruitgang. Bovendien kunnen familieleden en/of het sociale netwerk via leefstijlmonitoring op afstand monitoren.

Hoe werkt het?

Leefstijlmonitoring bestaat uit een netwerk van sensoren. Sensoren worden geplaatst in verschillende ruimtes in een woning die over een langere periode de beweging en/of activiteiten van de bewoner registreren. Op een tablet, PC of smartphone kunt u de informatie zien over de activiteiten van de bewoner. Zoals de frequentie van toiletgebruik, veranderingen in dag-nacht ritmes en nachtelijk dwalen.

Zorgmedewerkers, casemanagers en mantelzorgers kunnen daardoor veranderingen in het activiteitenpatroon van de cliënt of hun naaste vaststellen, bijvoorbeeld als hij of zij ’s nachts gaat dwalen. Het systeem zelf volgt ook belangrijke veranderingen in het dagelijks leefpatroon en doet daar melding van. Veranderingen die duiden op een mogelijke noodsituatie, zoals een valpartij of 's avonds niet terugkeren, kunnen direct worden gemeld aan een zorgmedewerker en/of mantelzorger.

Belangrijk om te weten

  • Er komen steeds meer systemen voor leefstijlmonitoring beschikbaar. Het is soms even zoeken naar het systeem dat het beste past bij uw eigen behoeften en wensen. Via een online zoekmachine of in de app store is veel te vinden door te zoeken op het zoekwoord ‘leefstijlmonitoring’. Voor systemen op de markt geven we hieronder een link.
  • Meer informatie over leefstijlmonitoring op www.domoticawonenzorg.nl.
  • Vilans testte een aantal leefstijlmonitoringssystemen. Bekijk de video's.
  • Een internetverbinding is noodzakelijk. Een standaardabonnement voldoet.
  • Systemen voor leefstijlmonitoring hebben geen camera's.
  • Systemen voor leefstijlmonitoring worden vooralsnog niet vergoed. Zorgverzekeraars zijn wel bereid zorgorganisaties te financieren die leefstijlmonitoring inzetten bij cliënten met wijkverpleging.
  • Meer informatie over vrijheidsbeperking en valpreventie op het kennisplein Zorg voor Beter.
Introductie over leefstijlmonitoring (bron: Vilans)

Uitvoeringen

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel niet vergoed.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 3 juli 2019

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij eHealth

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier