Douchestoelen

Laatste update: 03.03.2017
Een douchestoel kunt u gebruiken om zittend te douchen. Dit is handig wanneer u moeite heeft met (langdurig) staan of het risico loopt om te vallen. Heeft de douchestoel armsteunen, dan kunt u daarop steunen bij het gaan zitten of opstaan. De armsteunen zijn meestal opklapbaar.
featuredProduct
Douchestoel

Waarvoor dient het?

Douchestoelen maken zittend douchen mogelijk. De rugleuning geeft steun tijdens het zitten. De armsteunen zijn handig bij het gaan zitten/ opstaan en voorkomen zijwaarts wegglijden. Een douchestoel is ook bruikbaar bij de wastafel.

Hoe werkt het?

U plaatst de douchestoel in de doucheruimte, onder de waterstraal. U gaat zitten (of u laat iemand plaatsnemen op de stoel) en kunt zittend douchen. De stoel is verplaatsbaar, zodat anderen de douche ook kunnen gebruiken.

Belangrijk om te weten

  • De doorgang bij glazen spatwanden is vaak te smal om een douchestoel in de doucheruimte te plaatsen. Het is handig die (doorgangs)breedte vooraf te meten.
  • Sommige douchestoelen zijn inklapbaar.
  • Er bestaan in hoogte verstelbare douchestoelen.
  • Er bestaan extra brede en versterkte douchestoelen voor zware mensen.
  • Er bestaan speciale modellen voor kinderen.
  • Meer over verzorgend wassen op www.zorgvoorbeter.nl.
  • Meer over aanpassingen in de badkamer op www.regelhulp.nl.

Uitvoeringen

Douchestoelen zijn er in verschillende uitvoeringen:
  • Douchestoelen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam goed te kunnen wassen.
  • Douchestoelen met een uitsparing in de zitting (douchetoiletstoelen). Bij deze douchestoelen heeft de zitting een opening vanaf de voorkant zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast. Deze douchestoelen hebben soms een verschuifbare po onder de zitting.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 40 euro

Wordt het vergoed?
U kunt het hulpmiddel lenen tot maximaal 6 maanden. Neem contact op met uw zorgverzekeraar of word lid van een (thuiszorg)organisatie.
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Douchen

Deel deze pagina
 
 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).