Douchestoelen

Laatste update: 13.06.2018
Een douchestoel gebruikt u om zittend te douchen en toch voldoende steun te hebben. Dit is handig wanneer u moeite heeft met (langdurig) staan of het risico loopt om te vallen.
 • Stoel voor onder de douche
  Douchestoel

Waarvoor dient het?

Douchestoelen maken zittend douchen mogelijk. De rugleuning geeft steun tijdens het zitten. De armsteunen zijn handig bij het gaan zitten en opstaan en voorkomen zijwaarts wegglijden. Een douchestoel is ook bruikbaar bij de wastafel.

Hoe werkt het?

U plaatst de douchestoel in de doucheruimte, onder de waterstraal. U gaat zitten (of u laat iemand plaatsnemen op de stoel) en kunt zittend douchen. De stoel is verplaatsbaar, zodat anderen de douche ook kunnen gebruiken. Als de douchestoel armsteunen heeft, kunt u daarop steunen bij het gaan zitten of het opstaan. De armsteunen zijn meestal opklapbaar.

Belangrijk om te weten

 • De doorgang bij glazen spatwanden is vaak te smal om een douchestoel in de doucheruimte te plaatsen. Het is handig die (doorgangs)breedte vooraf te meten.
 • Sommige douchestoelen zijn inklapbaar.
 • Er bestaan in hoogte verstelbare douchestoelen.
 • Let op de maximale belastbaarheid (het gewicht dat de stoelen kunnen dragen). Er bestaan extra brede en versterkte douchestoelen.
 • Er bestaan speciale modellen voor kinderen.
 • Meer over verzorgend wassen op www.zorgvoorbeter.nl.
 • Meer over aanpassingen in de badkamer op www.regelhulp.nl.

Uitvoeringen

 • Douchestoelen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam goed te kunnen wassen.
 • Douchestoelen met een uitsparing in de zitting (douche-toiletstoelen). Bij deze douchestoelen heeft de zitting een opening aan de voorkant, zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast. Deze douchestoelen hebben soms een uitschuifbare po onder de zitting.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Douchen

 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn