Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Armsteun voor hemiplegiestoel

Armsteunen of armleuningen voor hemiplegiestoelen zorgen er voor dat uw arm en hand aan de verlamde kant comfortabel rust als u zit. Daarmee voorkomt u een pijnlijke schouder, onderarm en/of hand.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een armsteun voor hemiplegiestoel?

  Bij armsteunen voor hemiplegiestoelen ligt de verlamde arm op een leuning van zacht materiaal. Een verhoging voorkomt dat de arm van de leuning valt. De speciale armsteun of -leuning zorgt voor ontspanning van de schouder, onderarm en hand.

  Hoe werkt een armsteun voor hemiplegiestoel?

  De armsteun wordt aan de kant van de verlamde of spastische arm aan de stoel bevestigd. Afhankelijk van de manier waarop de arm draait, wordt de goede armsteun gekozen. Sommige armleuningen zijn wegklapbaar.

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan ook armsteunen voor rolstoelen of trippelstoelen.
  • De set armsteunen is instelbaar voor links of rechts.
  • Armsteunen voor hemiplegiestoelen moeten goed 'passen'.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Vlakke armsteunen.
  • Hemiplegie armsteunen voor sta-opstoelen.
  • Armsteunen met een extra ophoging/bolling voor de hand.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactArmsteun voor hemiplegiestoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: