Anti decubitus kussens stoel/rolstoel

Laatste update: 28.03.2018
Door op een anti decubitus zitkussen in een stoel of rolstoel te zitten heeft u minder kans op doorligplekken.

Waarvoor dient het?

Wanneer gebruikt u een anti decubitus kussen? Als u kans hebt op doorlig- of doorzitplekken omdat u dagelijks lang in een stoel of rolstoel moet zitten, kan een speciaal anti decubitus kussens uitkomst bieden. Zo'n kussen is drukverlagend en biedt comfort, ondersteuning en huidbescherming.

Hoe werkt het?

Een anti decubitus kussen werkt drukverlagend. Deze zitkussens bieden goede ondersteuning, hebben een ademend vermogen en nemen vocht op. 
Er zijn in principe twee verschillende soorten anti decubitus kussens: kussens om wonden te voorkomen en kussens die worden gebruikt als er al sprake is van een wond.

 

Belangrijk om te weten

  • Om in aanmerking te komen voor een anti decubitus kussen is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts.
  • Er bestaan losse kussenhoezen.
  • Het is belangrijk een rolstoel goed in te stellen. Dit helpt decubitus/wonden te voorkomen.
  • Plaats anti decubitus kussens op een harde ondergrond. Daarodoor gaat de zitting niet doorhangen en is er minder kans op (extra) drukplekken op het lichaam.
  • Er zijn ook Australische medicinale schapenvachten die helpen bij decubitus.
  • Meer over huidletsel op www.nhg.org en www.zorgvoorbeter.nl.

Uitvoeringen

Anti decubitus kussens bestaan in verschillende uitvoeringen:
  • Zitkussens van schuim. Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Zitkussens van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Luchtkussens. Er bestaan veel soorten luchtkussens. Bij de één soort pompt u lucht in verschillende compartimenten, zodat de lucht van één compartiment naar een ander kan stromen. Daardoor verandert de drukverdeling. Een andere soort heeft compartimenten waarin luchtzakjes vrij kunnen bewegen.
  • Gelkussens hebben bijna altijd een basis van koudschuim. Op de drukpunten van het lichaam (stuit en zitbeenderen) is een uitsparing gemaakt in het schuim. Deze uitsparing is gevuld met een gelkussen. Het gelkussen is gevuld met siliconen en past zich gemakkelijk aan de vormen van het lichaam aan.

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 50 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het in het Reglement Hulpmiddelen staat. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
U kunt het hulpmiddel lenen tot maximaal 6 maanden. Neem contact op met uw zorgverzekeraar of word lid van een (thuiszorg)organisatie.

Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Zitten in rolstoel

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).