Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor afstoffen bij verminderde kracht

Ook als u een verminderde arm- of handfunctie heeft, niet lang kunt staan of (tijdelijk) maar één hand kunt gebruiken kunt u met tips, hulpmiddelen en een goede werkhouding zelfstandig uw huis schoonhouden en afstoffen.

Inhoud

  Inhoud

  De omgeving en uzelf 

  Haal onnodige voorwerpen in huis weg, zodat u minder spullen hebt om af te stoffen en/of minder spullen hoeft te verplaatsen. U kunt de taak ook afwisselen met een huisgenoot of gezinslid. Tips voor uw eigen energieverbruik: 

  • Neem de tijd om voorwerpen die in de weg staan weg te zetten.
  • Stof niet alles in één keer af. Deel uw activiteit eventueel op per kast, kamer of ruimte. 
  • Vouw de doek tweemaal: zo ontstaan er 8 gelijke zijden die u na elkaar kunt gebruiken om af te stoffen. Als er stof op alle de kanten zit, klopt u de doek buiten uit en kunt u deze daarna opnieuw gebruiken. Was de doek, als u klaar bent met afstoffen, in de wasmachine. 
  • Gebruik meerdere doeken, zodat u minder vaak heen en weer hoeft te lopen om de doek uit te kloppen.

  Het afstoffen

  • Bij een verminderde balans of beenfunctie is het verstandig om zittend af te stoffen of u vast te houden met één hand. U wilt het staand handelen dan zo kort mogelijk maken.   
  • Als u onvoldoende grijpfunctie hebt voor het vasthouden van een steel of een stofzuigerslang, maar een (redelijk) goede armfunctie: voorzie de steel elastiek, bandje, antisliptape of een siliconengrip zodat u uw hand of onderarm ertussen kunt klemmen. 
  • Als u een (deel van) uw hand mist, kunt u ook een microvezeldoekje (door iemand laten) vermaken tot een want en deze voorzien van elastiek. Deze want doet u om uw hand of onderarm; het elastiek voorkomt dat de want snel afschuift tijdens het werken. Zo kunt u afstoffen met uw kortere arm/hand. 
  Zelfgemaakte afstof-handschoen van een microvezeldoekje als u een deel van de hand mist.

  Materialen

  • Gebruik een stofdoek die door wrijving met het oppervlak statisch geladen wordt. Er bestaan ook speciale stofdoeken die elektrostatisch geladen zijn, waardoor ze het stof nog beter aantrekken. Ook een microvezeldoek voldoet. 
  • Er zijn ook microvezeldoeken of hulpmiddelen op steel met ‘wegwerp dusters’ die stof aantrekken. Door de steel kan u makkelijk eenhandig bij hoge of lager te bereiken plekken. Zittend afstoffen kan zo ook makkelijker zijn omdat u minder hoeft te reiken. Voor de steel kunt u navullingen kopen. Zoek op internet op plumeau, ragebol, stofdoek of een stofwisser op steel.   

  Alternatieven 

  • Zet een borsteltje op het uiteinde van uw stofzuiger en gebruik de stofzuiger om af te stoffen.  
  • Schaf een luchtreiniger aan; deze filteren ook stof uit de lucht waardoor u minder hoeft af te stoffen. 
  • Als u oppervlakken met een natte doek wilt afnemen kunt u onze tips voor wringen gebruiken. 
  • Een revalidatietechnicus of ergotherapeut kan een steel van een plumeau, ragebol of stofwisser op maat voor u aanpassen, zodat deze voor u makkelijker te gebruiken zijn.  

   Meer informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten van ErgHandig

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: