Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips wassen oksels bij beperkte arm- of handfunctie

Heeft u moeite om uw oksels te wassen? De volgende tips kunt u gebruiken als u uw elleboog niet voldoende kunt buigen om uw oksel te bereiken, als u beperkte handfunctie heeft of maar één arm of hand kunt gebruiken en moeite heeft om uw arm omhoog te houden.

Inhoud

  Inhoud

  De oksels bereiken 

  • Gebruik een washand op verlenging om onder de oksel te komen. U kunt bijvoorbeeld ook een badborstel gebruiken of uw washand om een keukenspatel binden. 
  • Ga zitten en leg de washand op een knie. Buig naar uw knie met uw oksel. Enige lenigheid is vereist.
  • Bevestig een (nagel)borstel of andere borstel op zuignap aan de muur en beweeg met uw oksel langs de borstel. Eventueel kunt u een washand over de borstel doen. 

  TIP Gebruik een droge washand op verlenging om de oksels na het wassen te drogen. Of droog de oksels met behulp van een föhn. Als u hem in een houder plaatst, hoeft u hem niet vast te houden.

  De oksels wassen bij beperkte handfunctie

  Bij een beperkte handfunctie kunt u moeite hebben om een washand vast te houden of zeep te gebruiken. Probeer dan de tips hieronder:

  • Gebruik zeeppompjes die met de arm ingedrukt kunnen worden of dispensers met een sensor.
  • Tubes en potjes met een klepdop zijn vaak makkelijker te openen dan verpakkingen met draaidop.
  • Gebruik een washand met elastiek. U hoeft de washand dan niet vast te houden en kunt met uw hand langs de oksel vegen.
  • Heeft u zowel links als rechts een beperkte handfunctie? Gebruik een dikkere washand, douchepuff, badspons of opgevouwen gastendoekje. Dit kunt u mogelijk gemakkelijker vasthouden.

  Moeite om uw arm omhoog te houden

  • Steun met de elleboog tegen de muur of plaats hem op de kraan, in een uitsparing in de wand (nisje) of zorg voor een elleboogsteuntje aan de muur zodat u het gewicht van uw arm niet hoeft op te tillen als u de oksel wilt wassen.
  • Als u zich zittend aan de wastafel wast, leun dan met de aangedane arm op de rand van de wastafel. U hoeft zo uw arm niet op te tillen.

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: