Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor dweilen bij verminderde kracht

Ook als u een verminderde arm- of handfunctie heeft, niet lang kunt staan of (tijdelijk) maar één hand kunt gebruiken kunt u met tips, hulpmiddelen en een goede werkhouding zelfstandig uw huis dweilen.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 19-06-2024

    De omgeving en uzelf

    Verminder de noodzaak tot dweilen door thuis geen schoenen te dragen, door tussendoor met een stofwisser de vloer schoon te maken of door waar mogelijk de taak af te wisselen met een huisgenoot of gezinslid. Tips voor uw eigen energieverbruik:

    • Dweil niet alle ruimtes achter elkaar, maar deel de klus op. Verspreid verschillende ruimtes over de dag of over meerdere dagen. 
    • Laat de tijd het werk doen: maak de vloer nat, laat het weken en ga daarna pas dweilen. 
    • Duw niet te hard; de dweil moet het werk doen.  
    • Neem de tijd om voorwerpen die in de weg staan weg te zetten. 

    Ergonomische werkhouding 

    Een ergotherapeut kan een ergonomische manier van dweilen met u oefenen. In het kort kunt u denken aan: 

    • Bij staand dweilen: gebruik uw beenkracht tegelijk met uw armkracht om de dweil heen en weer te bewegen.  
    • Houd uw rug recht en gebruik een dweilstok met voldoende lange steel. Dweil met een rechte rug en loop met uw benen heen en weer. 
    • Houd uw schouders ontspannen en laag
    • Zorg zowel bij staand als bij vanuit de rolstoel dweilen dat uw hand(en) binnen uw schouderbreedte en niet verder dan een onderarmlengte voor uw lichaam uitgestrekt worden. Dit voorkomt reiken en vooroverbuigen. Als u verder wilt reiken, kunt u ook naar voren bewegen met uw gehele lichaam, door te lopen of uw rolstoel naar voren te rollen. 
    • Als u een plek ziet die niet makkelijk schoon te wrijven is: zet uw voet op de dweil en beweeg met uw beenkracht de dweil heen en weer. Of spray de vlek in met schoonmaakmiddel en kom later terug om deze na inweken makkelijker schoon te poetsen. 

    Materialen

    • Bij gebruik van een emmer met sop: vul deze niet helemaal, zodat u minder gewicht hoeft te tillen en/of gebruik een kleiner (5 liter) emmertje. U kunt de emmer ook in de gootsteen laten staan of een sopje in de gootsteen maken, zodat u geen emmer hoeft te tillen. U loopt dan met de dweil heen en weer om deze te spoelen. Gooi de emmer leeg in een putje of in de wc, dan hoeft u de emmer niet te hoog te tillen. 
    • Een mop of stofduster voelt lichter en zorgt voor minder weerstand dan een platte dweil. 
    • Gebruik microvezeldweilen in plaats van een katoenen dweil. Microvezelmateriaal kunt u vaak al met knijpen droger maken; u hoeft dan minder te wringen wat weer minder kracht kost.

     Eénhandig dweilen of bij verminderde kracht

    • Om een dweil met één hand te gebruiken, kunt u de steel van de dweil in uw lange mouw schuiven en met uw hand de steel vast te houden. Door de mouw kan de steel niet te veel heen en weer bewegen en hebt u minder handkracht nodig. U hebt bovendien meer sturing.  
    • U kunt ook een extra greep met onderarmondersteuning gebruiken. Deze ‘armfixeerder’ geeft u veel meer controle over het gereedschap en zorgt ervoor dat u minder armkracht nodig hebt. U kunt de dweil ook aan een elleboogkruk vastmaken in plaats van aan de eigen steel om dit effect te bereiken. 
    • Gebruik een elastiek, bandje, antisliptape of een siliconengrip om een hand met minder grijpfunctie of een onderarm vast te zetten aan de steel. Zo hebt u grip zonder knijpkracht te gebruiken. 
    • Overweeg het gebruik van dweilsokken. Deze kunt u zittend aan uw voeten doen en door uw voeten over de vloer te bewegen kunt u zonder handen dweilen. Hierbij is wel balans nodig. 
    De steel vastzetten in de mouw, armondersteuning aan steel en dweilsokken.

    Alternatieven

    • Er bestaan ook emmers op wielen, waardoor u de zware emmer met sop niet hoeft te tillen.  
    • Er bestaan ook emmers met een wringsysteem; u hoeft zo niet met uw handen te wringen.  
    • Een stoomreiniger maakt met de stoomdruk oppervlakten schoon. Ze zijn er ook met afneembaar waterreservoir. Na het vullen hoeft u het dweilen niet meer te onderbreken en wringen is overbodig.  

    Meer informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: