Voorzetwiel, rolstoel

Voorzetwielen voor rolstoelen maakt u vast aan de rolstoel en tillen de kleine wieltjes aan de voorkant een beetje op. U kunt met dat grotere en bredere voorzetwiel gemakkelijker en sneller rijden over oneffen routes en obstakels, zoals een stoeprand, gemakkelijker nemen.

Waarvoor dient het?

Voorzetwielen voor rolstoelen zorgen ervoor dat u obstakels, zoals goten, drempels en stoepranden, gemakkelijker kunt nemen dan met de kleine wieltjes voor. U rijdt ook sneller en soepeler over moeilijk begaanbaar terrein. Daardoor voorkomt u vastzitten en erg inspannend rijden.

Hoe werkt het?

De rolstoel heeft 2 kleine wieltjes voor en achter grote wielen met lichtgewicht hoepels voor het sturen en aandrijven. Het voorzetwiel past aan de voorkant van de rolstoel (meestal vast te klikken) en tilt de wieltjes aan de voorkant iets omhoog. De rolstoel rust dan op het voorzetwiel en de beide achterwielen. U drijft de rolstoel met de hoepels aan.

Belangrijk om te weten

  • Voorzetwielen kunt u niet besturen of aandrijven. U kunt een losse aandrijfunits aan de rolstoel koppelen. Daarmee drijft u de rolstoel met de hand of elektrisch aan.
  • Meer over rolstoelen op www.regelhulp.nl.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 2 september 2019

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Kinderen

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier