Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Voorzetscherm

Een vergrotend voorzetscherm voor een beeldscherm maken kleine teksten, symbolen of afbeeldingen op een eenvoudige manier leesbaar en zichtbaar.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een voorzetscherm?

  Voorzetschermen vergroten het hele beeldscherm. Hierdoor is het mogelijk om teksten, symbolen of afbeeldingen te lezen en te zien wanneer u dat anders zonder vergroting niet of niet goed kunt zien.

  Hoe werkt een voorzetscherm?

  U plaatst of rijdt het voorzetscherm voor het beeldscherm, waardoor het hele beeldscherm wordt vergroot. Deze plaatsing dient zorgvuldig te gebeuren, en u moet er recht voor zitten anders werkt de vergroting niet optimaal.

  Belangrijk om te weten

  • Een voorzetscherm biedt maar een geringe vergroting en men moet hem nauwkeurig plaatsen en er goed voor gaan zitten, om profijt te hebben van het scherm. Wij raden dan ook aan om een gespecialiseerde ergotherapeut op het gebied van slechtziendheid in te schakelen. Dit voorkomt ook dat de verwachtingen niet uitkomen: dat het voorzetscherm niet genoeg helpt. Wellicht zijn er andere mogelijkheden of hulpmiddelen? In Nederland valt de Ergotherapie onder de basisverzekering. Informatie: www.ergotherapie.nl. U kunt een ergotherapeut ook via de huisarts of behandelaar regelen.
  • U kunt eventueel een commercieel bedrijf inschakelen als www.lvt.nl of www.optelec.nl Beide bedrijven komen ook thuis (In Nederland) en hebben afspraken met alle grote zorgverzekeringen van Nederland. Maar zij hebben natuurlijk een commercieel belang. Zij willen iets verkopen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Er bestaan ook beeldschermloepen die teksten, symbolen en afbeeldingen op een scherm beter leesbaar en zichtbaar maken. 
  • Alle computers, tablets en smartphones hebben een ingebouwd beeldschermvergrootglas, waarmee u tekst, symbolen en afbeeldingen op het scherm kunt vergroten of dichterbij te halen. 

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVoorzetscherm met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 25-10-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: