Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Toiletkruk

Een toiletkruk kunt u overal in huis plaatsen. Dit is belangrijk als u problemen heeft met lopen, (langdurig) staan en/of het risico loopt te vallen. Toiletkrukken hebben geen rugleuning zoals een toiletstoel.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een toiletkruk?

  Een toiletkruk of pokruk gebruikt u als het niet mogelijk of veilig voor u is om (altijd) naar het bestaande toilet te gaan, bijvoorbeeld als u vaak 's nachts naar de wc moet.

  Hoe werkt een toiletkruk?

  Toiletkrukken lijken op gewone krukken. De zitting heeft een opening waaronder u een po of toiletemmer schuift. Na gebruik leegt u de po, maakt deze schoon en zet hem weer terug. De opening in de zitting dekt u - als er geen gebruik van wordt gemaakt - af met een bijpassend deksel of oplegzitting.

  Belangrijk om te weten 

  • Een toiletkruk moet u gemakkelijk kunnen schoonmaken. 
  • Er bestaan toiletkrukken die u in hoogte en breedte kunt instellen en inklappen. 
  • Doppen onder de poten zijn nodig voor de veiligheid en om de vloer(bedekking) niet te beschadigen. 
  • Het woord toiletkruk wordt ook gebruikt voor een voetenbankje dat voor de toiletpot past en waarop u uw voeten plaatst voor een goede zithouding tijdens het poepen. 

  Productoverzicht

  Alternatieven 

  • Toiletkrukken of toiletstoelen bieden ook een oplossing als u geen ruimte heeft om het toilet aan te passen. U kunt de kruk over het toilet zetten en de po verwijderen. U heeft dan houvast aan de leuning en minder kracht nodig om op te staan. 

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactToiletkruk met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 26-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: