Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Toiletframe

Met een toiletframe kunt u makkelijker en veiliger gebruik maken van het toilet. U zit rechtop en de armleuningen bieden extra steun. Meestal heeft een toiletframe een eigen bril. Soms zit er een rugleuning aan om nog meer steun te geven bij het zitten.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een toiletframe?

  Toiletframes maken zelfstandig gebruik van het toilet mogelijk als u weinig kracht heeft om te gaan zitten of op te staan. U voorkomt zijwaarts wegglijden door de armsteunen aan de zijkanten.

  Hoe werkt een toiletframe?

  U plaatst het toiletframe over de toiletpot met de poten op de vloer. Als u gaat zitten op het toilet of opstaat, steunt u op de armleuningen.

  Belangrijk om te weten 

  • Sommige modellen kunt u op gewenste hoogte instellen. 
  • U kunt deze zitting combineren met een toilet met onderdouche en –droger en een chemisch toilet. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan lichtgewicht en opvouwbare toiletframes die in een tas passen.

  Alternatieven 

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactToiletframe met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 26-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: