Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij dementie

Door dementie verwerken de hersenen de informatie niet meer goed. Mensen met beginnende dementie krijgen geheugenproblemen en later ook problemen met denken en taal. Als de ziekte vordert, verliest iemand met dementie/Alzheimer steeds meer de regie over het eigen leven. Dagelijkse handelingen worden moeilijker en de persoon wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie. Ze ontlasten ook de mantelzorgers en zorgverleners. Ontdek welke hulpmiddelen bij dementie mogelijk zijn en waar u rekening mee kunt houden bij de aanschaf en het gebruik.

2023-dementie-dementia-g950e41441_1280

Inhoud

    Inhoud

    Uw situatie

    Maakt u zich zorgen over uw vergeetachtigheid dan kunt u een geheugentest doen op de website van Alzheimer Nederland. Na de test weet u hoe het met uw geheugen is gesteld. Wilt u daarna een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht.

    Misschien twijfelt u over een uitgebreid onderzoek? Op thuisarts.nl staat een keuzehulp: wel of geen onderzoek naar dementie. De keuzehulp helpt u en uw naasten om na te denken over uw wensen, behoeften en voorkeuren. Zo bent u goed voorbereid op het gesprek met de huisarts over het doen van een uitgebreid onderzoek naar dementie.

    YouTube video thumbnail

    Hulpmiddelen bij dementie

    Hulpmiddelen die iemand met dementie kunnen helpen, zijn heel divers. Denk aan speciale geheugenklokken die ouderen met dementie helpen bij het onthouden van de maand en de tijd. Of apps en horloges die een seintje geven als het tijd is voor de medicatie, al dan niet gekoppeld aan een medicijndispenser.

    Voor communiceren en contact onderhouden is er een tablet voor mensen met milde dementie. Is er een risico op weglopen of verdwalen dan kan dwaaldetectie of een zorghorloge ondersteunen. Is er meer structuur of houvast nodig dan zijn er dagstructuurrobots die u daarbij helpen.

    Op de verschillende themapagina's vindt u hulpmiddelen onderverdeeld per fase (behalve de pagina over eten en koken): 

    • Beginnende dementie (milde cognitieve stoornis en vroege fase)
    • Gevorderde dementie (midden fase)
    • Vergevorderde dementie (laatste fase)

    Let op! Er is geen scherpe scheiding tussen de fasen. Dementie ontwikkelt zich bij iedereen anders. Deze themapagina's zijn:

    Vergoedingswijzer

    Een belangrijke vraag is altijd: wie betaalt de hulpmiddelen? Wordt het hulpmiddel vergoed? Bieden de Wmo en de Gemeente ondersteuning? In Nederland bestaan verschillende vormen van financiering: 

    • Vergoeding door de zorgverzekeraar (Zvw).
    • Vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gaat via de gemeente die daarvoor meestal een speciaal Wmo-loket heeft. Ook via de Gemeente of het UWV loopt vergoeding vanuit de WIA en/of de Participatiewet.
    • Vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
    • U koopt en betaalt het hulpmiddel zelf. Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Uw persoonlijke omstandigheden bepalen welke wet of regeling van toepassing is. De uitvoerende instantie van zo'n wet, bijvoorbeeld de gemeente of uw zorgverzekeraar, bepaalt of u een hulpmiddel of aanpassing krijgt en hoeveel u zelf eraan mee moet betalen. Dit hangt af van de wet of regeling, de uitvoerende instantie, uw (aanvullende) verzekering en uw financiële situatie.

    Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u bij iedere soort hulpmiddel een "Wordt het vergoed?" U kunt ook de pagina met de algemene vergoedingsregels bezoeken en een eerste check doen met de keuzehulp.

    Meer informatie

    Deel deze pagina via: