Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Dementie en persoonlijke verzorging

Goede hulpmiddelen verhogen de kwaliteit van leven van iemand met dementie en ontlasten zorgverleners en mantelzorgers. Ontdek de mogelijkheden voor persoonlijke verzorging bij de verschillende stadia van dementie en welke hulpmiddelen u kunt gebruiken. Bij persoonlijke verzorging kunt u denken aan wassen, aan- en uitkleden, tandenpoetsen, scheren, make-up aanbrengen, haarverzorging, nagels knippen en toiletbezoek. Een goede persoonlijke verzorging helpt om gezond te blijven. Een verzorgd uiterlijk geeft zelfvertrouwen en is belangrijk in het contact met anderen.

download

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 18-03-2024

  Beginnende dementie

  Bij beginnende dementie kunt u meestal nog goed voor u zelf zorgen. U kunt het zich wel iets makkelijker maken met aanpassingen of hulpmiddelen.

  Probeer een vaste volgorde aan te houden voor uw verzorging na het opstaan en voor het slapen gaan. Leg kam, borstel, scheerspullen, deodorant, tandenborstel en wat u verder nodig hebt op vaste plaatsen, en leg ze na gebruik weer terug.

  Gaat u douchen of in bad, maak er dan een gewoonte van om alles eerst klaar te zetten. Meer lezen? Kijkt u dan op tips voor veilig douchen of veilig een bad nemen.

  Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van uw verzorging. Een goed verzorgd (kunst)gebit voorkomt pijnlijke ontstekingen aan tandvlees, tanden of kiezen. Met een elektrische tandenborstel kost het minder moeite om uw tanden goed te poetsen. Als u de tandenborstel niet goed kunt vasthouden, kunt u gebruik maken van een aangepaste tandenborstel

  Aan- en uitkleden gaat gemakkelijker met aangepaste kleding of aankleedhulpmiddelen. Bijvoorbeeld een broek of rok met elastiek in de taille of een aankleedstok.

  De juiste kleding vinden gaat gemakkelijker in een overzichtelijke kledingkast. Tip: Doe kleding die u niet meer draagt of past weg of leg alleen de kleding van het seizoen in de kast.

  Gevorderde dementie

  Bij gevorderde dementie kunt u met hulp van uw naaste of partner nog veel zelf doen. Soms met kleine aanwijzingen voor de logische volgorde of het aanreiken van de juiste verzorgingsmiddelen.

  Douchen op een douchestoel of douchekruk is minder vermoeiend. Op die manier lukt het vaak nog wel om uzelf te douchen of met een beetje hulp.

  Als tandenpoetsen niet meer goed lukt, kan tegelijk met uw partner tanden poetsen een goede oplossing zijn. Met een elektrische tandenborstel en een waterflosser kunt u de tanden schoon houden. Dat is belangrijk om pijnlijke ontstekingen aan tandvlees, tanden of kiezen te voorkomen. Als u de tandenborstel niet goed kunt vasthouden, kunt u gebruik maken van een aangepaste tandenborstel.

  Aan- en uitkleden gaat gemakkelijker met aangepaste kleding. Bijvoorbeeld instappers of schoenen met klittenband. Er zijn ook aankleedhulpmiddelen die aankleden makkelijker maken.

  De juiste kleding vinden gaat beter in een overzichtelijke kledingkast. Kijk samen regelmatig welke kleding niet meer gedragen wordt of niet meer past. Of leg alleen de kleding van het seizoen in de kast. Tip: Laat uw naaste of partner kiezen uit twee setjes kleding die u klaar legt.

  Gebeuren er ongelukjes bij het naar het toilet gaan? Kijk dan wat de oorzaak zou kunnen zijn.

  Soms lukt het niet om op tijd bij het toilet te komen. Zorg dat de route naar het toilet vrij is. Voor ’s nachts kan routeverlichting helpen als u even niet meer weet waar het toilet is.

  Ongelukjes gebeuren soms doordat kleding lastig uit te krijgen is. Zorg in dat geval voor kleding die makkelijk en snel uitgaat.

  Als u merkt dat u onzeker wordt en niet meer op pad durft, denk dan aan incontinentiemateriaal, een broekje, incontinentieondergoed of een inlegverband voor onderweg. U vindt diverse hulpmiddelen op onze pagina over incontinentie.

  Vergevorderde dementie

  Bij vergevorderde dementie helpen zorgverleners vaak bij de persoonlijke verzorging. Neem als zorgverlener de zorg niet helemaal over maar ondersteun bij de verzorging.

  Douchen met een douchestoel of douchekruk is prettiger als een cliënt moeite heeft met staan. Probeer of iemand zelf nog de douchekop kan gebruiken. Als dat niet gaat begin dan bij de benen en werk rustig naar boven. Met een douchecape voorkomt u dat iemand snel afkoelt na het douchen. Als iemand niet wil douchen, dan is wassen aan de wastafel een mogelijkheid. Als een cliënt in bed verzorgd moet worden is verzorgend wassen met geïmpregneerde washandjes of -doekjes minder belastend.

  Voor het aankleden kunt u laten kiezen uit twee kledingsetjes. U kunt de kleren klaar leggen in de volgorde waarin ze worden aangetrokken. Kijk wat iemand zelf nog kan en help met de rest.

  Mondzorg is heel belangrijk. Niet alleen voor een gezonde mond maar voor de gezondheid in het algemeen. Een kindertandenborstel met zachte haren voelt prettiger. Het is ook goed om na iedere maaltijd een glas water te laten drinken om etensresten weg te spoelen. Wanneer er echt op geen enkele manier met een tandenborstel gereinigd kan worden is een dentaswab wellicht een goede oplossing. Een dentaswab is een sponsje aan een stokje dat nat kan worden gemaakt en waarmee u de mondholte kunt reinigen.

  Zelfstandig naar het toilet gaan is belangrijk om zo veel mogelijk continent te blijven. Oók als iemand gebruik maakt van incontinentiemateriaal. Als iemand nog kan voelen dat de blaas vol is maar daar niets mee doet, kunt u op vaste tijdstippen, maar wel afgestemd op de persoon vragen of hij/zij naar het toilet wil. Als iemand geen aandrang meer voelt, help dan op vaste en frequente tijdstippen, met een toiletbezoek.  

  Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een informatiepagina over continentieproblemen.

  De Hulpmiddelenwijzer helpt u

  Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u informatie over hulpmiddelen bij dementie. Verder vindt u op de Hulpmiddelenwijzer ook hulpmiddelen die niet specifiek voor mensen met dementie zijn gemaakt, maar wel goed van pas komen. Zoals drinkbekers, alarmsystemen en gordijnen die automatisch sluiten. Bekijk hier alle hulpmiddelen bij dementie.

  Deze pagina is onderdeel van onze reeks Hulpmiddelen bij dementie.

  Deel deze pagina via: