Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Schommel

Schommels staan bekend als speeltoestel in (speel) tuinen. Ze bieden plezier voor alle leeftijden. Ze kunnen voor ontspanning en therapiedoeleinden gebruikt worden.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een speciale schommel?

  Een speciale schommel dient voor ontspanning, ook in de rolstoel zelf kan men schommelen en spelen. Bij snoezelen heeft een schommel een stimulerende functie. Een ergotherapeut of fysiotherapeut gebruikt de schommel ook voor ondersteuning van therapieën. 

  Hoe werkt een speciale schommel?

  Spelen met een schommel is lekker heen en weer gaan en ontspannen. Bij therapie worden schommels gebruikt om het evenwichtsorgaan te prikkelen (vestibulaire stimulatie). Op speelse wijze werkt men zo aan revalidatie of ontwikkeling van de motoriek. Tijdens snoezelen worden schommels ingezet om de zintuigen te activeren.  

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Schommelnet. Een schommelnet is gemaakt van zacht, licht elastisch touw. Het net vormt zich naar de gebruiker en biedt veel druk op en ondersteuning aan het lichaam. Dit kan de gebruiker een gevoel van veilig- en geborgenheid geven. Voor gebruikers met vormen van autisme werkt dit ontspannend. Vogelnetschommels zijn steviger dan schommelnetten. Ze zijn gemaakt van stevig touw of een gevlochten mat. De gebruiker kan er op zitten, liggen en staan. Voor angstige gebruikers biedt de stevige omranding goede houvast.
  • Schommelrol. Een schommelrol of paardschommel is een rol van hout of kunststof en bekleed met zachte materialen. De schommelrol is aan beide uiteinden voorzien van lussen en/of haken voor de bevestiging aan het plafond. De schommelrol is geschikt voor diverse therapiedoeleinden. De gebruiker kan op de rol liggen, staan of zitten. Hij of zij klemt zich met de benen, armen of beide vast. Daarnaast biedt de schommelrol ruimte voor de fantasie van de gebruiker, het kan een paard zijn, maar ook een motor of vliegtuig.
  • Rolstoelschommel. Een rolstoelschommel is een schommel met een constructie waar je met rolstoel en al in rijdt. Het plateau is omgeven met een metalen frame en de rolstoel is gezekerd met spanbanden. De rolstoelschommel is geschikt voor gewone als elektrische rolstoelen en voor de meeste rolstoelgebruikers. Wel is het belangrijk om per individu na te gaan of dit veilig kan, bijvoorbeeld of de gebruiker voldoende rompbalans heeft. Vaak is de rolstoelschommel voorzien van een touw waarmee de gebruiker zelf de schommel kan bewegen.
  • Schommelrolstoel. Een schommelrolstoel is een rolstoel die mee beweegt met de beweging van de gebruiker. De rolstoel heeft een veermechanisme en veert mee, er ontstaat een schommelbeweging. Een schommelrolstoel is geschikt voor mensen met bewegingsonrust. De (onrustige) bewegingen van de gebruiker worden omgezet in een rustgevende schommelbeweging.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  YouTube video thumbnail

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchommel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 19-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: