Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het wassen en drogen van de rug bij beperkte arm- of handfunctie

Heeft u een beperkte arm- of handfunctie en hierdoor moeite om de rug te wassen en drogen? De volgende tips kunt u gebruiken als u moeite heeft om de rug te bereiken, maar één hand kunt gebruiken of weinig grijpkracht hebt.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 27-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 18-08-2023

  Het wassen van de rug 

  Heeft u een verminderde arm- of handfunctie en hierdoor moeite om de rug te bereiken om deze te wassen? Onderstaande tips kunnen u hierbij helpen:

  • Was uw rug met een badborstel of washand op verlenging. Deze zijn ook te verkrijgen met een bocht. Zo komt u gemakkelijker bij uw rug.   
  • Gebruik een borstel op zuignappen of schroef deze vast aan de muur. U kunt uw rug hier vervolgens langs bewegen. 
  • Was de rug met een (sisal)band met lussen, of maak zelf een lange washand van een strook badhanddoek. Bevestig lussen aan de beide uiteinden. Sla de band over uw schouder en pak met de andere hand laag bij de rug weer op. Voor het wassen van de onderrug pakt u beide lussen links en rechts vast.   
  • Maak de sisal- of wasband vast aan de muur met een haak of haakje op zuignap. Het kan hierbij handig zijn om haakjes op verschillende hoogtes te bevestigen. Pak vast met de andere hand. Houd de band op spanning. Beweeg uw rug langs de band.  Zie ook de illustratie hieronder. 

  TIP Als u weinig grijpkracht heeft, kunt u de lussen van de wasband groter maken, zodat u uw hele hand erdoorheen kunt steken.

  TIP Gebruik zeeppompjes of (automatische) dispensers.  Of maak gebruik van tubes en potjes met een klepdop.

  Het drogen van de rug

  • Trek een badjas of badcape van badstof aan. Het grootste deel van uw lichaam droogt op deze manier vanzelf. Een badjas van microvezel neemt nog beter vocht op. 
  • Maak een lus aan een handdoek. Haak deze lus vast aan de muur met een haak of haakje op zuignap. Het kan hierbij handig zijn om haakjes op verschillende hoogtes te bevestigen.  Pak vast met de andere hand. Houd de handdoek op spanning. Beweeg uw rug langs de handdoek.  
  • U kunt ook een föhn in plaats van een handdoek gebruiken om de rug te drogen. Deze kunt u bijvoorbeeld in een houder aan de muur bevestigen, zodat u deze niet vast hoeft te houden.

  Alternatieven 

  • Overweeg om uw rug alleen onder de douche te wassen. U gaat dan onder de douchestraal staan en laat het water uw rug vanzelf schoonspoelen. 

  Informatie 

  • Badborstels, borstels op zuignappen en washanden kunt u kopen bij verschillende drogisterijen en (online) winkels. Kijk voor tips voor het kopen van een hulpmiddel op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen? 
  • Bekijk ook onze tips voor het wassen en drogen van de oksels met een beperkte arm- of handfunctie. 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: