Steunkousen aan- en uitdoen met hulpmiddel
Vindt u het aan-en uitdoen van steunkousen lastig? Met speciale hulpmiddelen kunt u zonder hulp uw steunkousen aan- en uitdoen. De meeste hulpmiddelen kunt u zowel gebruiken voor steunkousen aandoen als steunkousen uitdoen.
Waarvoor dient een hulpmiddel voor steunkousen?
Als u ouder wordt, of wanneer u reuma, een spierziekte, obesitas of een beroerte heeft (gehad), kan het lastig zijn om steunkousen aan- of uit te doen. Met een hulpmiddel gaat het makkelijker. Ze zijn handig wanneer bukken moeite kost of als u niet genoeg kracht in uw handen of armen heeft. Sommige aantrekhulpmiddelen voor steunkousen zijn ook bruikbaar om kousen, sokken of panty's aan te trekken.
Hoe werkt een hulpmiddel voor steunkousen?
Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen om steunkousen aan-en uit te trekken.
- Een puntzak van glad materiaal in verschillende maten (Sim-slide, Easy Slide, Magnide).
- Een zachte cilindervormige rol met zuignap en koushouder (Doff n Donner).
- Een frame (Handylegs, Steve, Dressbuddy).
- Een elektrische uittrekhulp. Dit is een apparaatje dat aan de muur wordt bevestigd en dat uw elastische kousen voor u uittrekt (Ort-O -Mate). Dit hulpmiddel is alleen geschikt voor het uittrekken van steunkousen.
Belangrijk om te weten
- Sommige aantrekhulpmiddelen voor steunkousen zijn ook bruikbaar om kousen, sokken of panty's aan te trekken.
- De hulpmiddelen verschillen in grootte. Als u op reis gaat, kunt u kiezen voor een handzaam hulpmiddel als een glijzak.
Alternatieven
- Ervaringsverhaal: 84-jarige doet zelf de steunkousen. Gineke Janzen ter Beek (84) uit Oosterhout schrijft in de Volkskrant dat door artrose haar mijn beide schouders versleten zijn. Gevolg: veel pijn en weinig kracht in armen en handen. “Maar ik kan wel goed vooroverbuigen. Mijn steunkousen aan- en uittrekken duurt ’s morgens en ’s avonds 3 à 4 minuten en doe ik zelf. Het geheim? Een paar goedkope rubberen huishoudhandschoenen.”
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Daarin staan ook de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Meer informatie
- Op Blijfinzetbaar.nl vindt u filmpjes, een keuzehulp, een online cursus en een e-learning over het aantrekken van steunkousen.
- Op Samen Beter Thuis vindt u ook veel informatie over aantrekken en uittrekken van steunkousen.
- Op de website van Zorg van Nu: Aantrekhulp voor steunkousen
- Op de Hulpmiddelwijzer vindt u: Tips steunkousen aan- en uittrekken.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen? |
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSteunkousen aan- en uitdoen met hulpmiddel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!
- Laatst herzien op: 25-07-2023