Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Medicijndispenser met check op afstand

Medicijndispensers met check op afstand bieden op de juiste momenten een zakje met medicijnen aan in de goede samenstelling en dosering. Op het moment dat iemand medicijnen moet nemen, geeft de medicijndispenser een geluids- en lichtsignaal. Door op de OK-knop te drukken worden de medicijnen vrijgegeven. Daardoor vergeet iemand niet medicijnen in te nemen of dat te vroeg of te laat te doen. Een zorgcentrale en/of de thuiszorgorganisatie krijgt een melding als iemand een zakje van een rol of een los zakje met medicijnen niet afneemt.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dienen medicijndispensers?

  Medicijndispensers met check op afstand zijn met name bedoeld voor alleenwonende mensen die niet goed meer in staat zijn om de juiste medicijnen op het juiste moment in te nemen. Dankzij een medicijndispenser hoeft iemand die thuiszorg heeft niet meer te wachten op een zorgverlener voor het aanreiken van de juiste medicatie. Ook zorgt een dispenser ervoor dat de medicatie stipter wordt ingenomen en dat de samenstelling van de medicijnen klopt. Stiptheid is met name van belang als iemand de ziekte van Parkinson of diabetes heeft.

  Hoe werken medicijndispensers?

  De medicijndispenser is een apparaat met daarin een medicatierol of afzonderlijke zakjes met medicijnen. Een medicatierol bestaat uit een rol van zakjes met daarin de medicatie die u nodig heeft.  Er is een zakje voor ieder moment van de dag dat u medicijnen moet innemen.

  Op het moment dat de inname van medicijnen gepland is, geeft het apparaat een geluidssignaal. Dit wordt gecombineerd met een knipperend lichtsignaal. De gebruiker drukt vervolgens op de OK-knop om de medicijnen te laten vrijgeven. Een bericht in het scherm attendeert er op dat de medicijnen moeten worden ingenomen.
  Het apparaat snijdt automatisch het zakje met de medicijnen open. Dit is fijn als het openen van bijvoorbeeld zakjes lastig is.

  Als er geen reactie komt op het signaal en er dus niet op de OK-knop is gedrukt, krijgt de zorgcentrale, zorgverlener en/of mantelzorger een melding. Ook bij een storing krijgen zij een melding. Zij nemen dan contact op met de gebruiker op of gaan indien nodig langs, zodat zij kunnen kijken of alles in orde is en - als dat nodig is - er voor kunnen zorgen dat de medicijnen alsnog worden ingenomen.

  Met een bijbehorende app of via een portal (website) kan de mantelzorger, familie of zorgprofessional meekijken. Deze app of de website laten zien of de geplande medicatie is afgenomen. De dispenser houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt via de app de zorgverlener, familielid of mantelzorger als een dosering overgeslagen wordt.

  De apotheek levert de medicatierol of de set afzonderlijke zakjes en de thuiszorg of mantelzorger vult regelmatig de medicijndispenser bij.
  Het tijdstip waarop de medicijnen vrijkomen is zelf instelbaar. Als de gebruiker bijvoorbeeld een avondje uit gaat, kan de dosis op een ander moment aangeboden worden. Er is daardoor meer flexibiliteit.

  Belangrijk om te weten

  • De medicijndispenser is nog niet zelf aan te schaffen.
  • Een aantal thuiszorgorganisaties werkt met deze medicijndispensers voor het aanbieden van medicatie. Vraag bij de thuiszorg, apotheek of wijkverpleegkundige na of zij medicatie via een dispenser aanbieden en of dit voor geschikt is voor de situatie.
  • Thuiszorgorganisaties kunnen het gebruik van de medicijndispenser in veel gevallen declareren bij de zorgverzekeraar. Hierdoor hoeven zij minder tot geen kosten in rekening te brengen. Een voorwaarde is dat de gebruiker een indicatie voor thuiszorg heeft: wijkverpleging of persoonlijke verzorging.
  • Als de gebruiker een indicatie heeft voor opname in een verpleeghuis en nog thuis woont onder het zogenoemde Volledig Pakket Thuis (VPT) kan de zorgorganisatie het ook declareren.
  • Er bestaan ook medicijndispensers met een ingebouwde camera, die automatisch checkt of de juiste persoon voor het apparaat staat.
  • Ook met ingebouwde check of wel de juiste medicijnen voor de juiste persoon in de dispenser zijn ingebracht.
  • Bepaalde medicijndispenser zijn ook in staat via het ingebouwde scherm te herinneren aan het gebruik van bijvoorbeeld een zalf.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  Thuiszorgorganisaties kunnen de inzet van een medicijndispenser voor hun cliënten declareren. Een aantal thuiszorgorganisaties biedt dit product aan, waarbij wijkverpleegkundigen of andere zorgmedewerkers reageren op een melding. 

  Vraag bij de thuiszorg na of medicijndispensing of medicatiebegeleiding op afstand wordt aangeboden.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMedicijndispenser met check op afstand met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: