Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij nagels lakken bij arm- en handproblemen

Als u een beperkte arm- of handfunctie hebt of eenhandig bent, kan het lakken van nagels lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips die u kunnen helpen bij deze activiteit.  

Inhoud

  Inhoud

  Nagellak openen met beperkte handfunctie 

  Een rechthoekig potje is gemakkelijker om te openen dan een rond potje. Nog eenvoudiger is het wanneer de dop ook rechthoekig in plaats van rond is. U heeft dan namelijk meer grip. Heeft u beperkte kracht of geen kracht in uw vingers? Probeer onderstaande stappen: 

  • Stap 1: Klem het potje tussen beide handpalmen; één handpalm op het dopje en één handpalm op de onderzijde.
  • Stap 2: Duw uw handpalmen tegen elkaar in en draai tegelijk. 

  Nagellak openen met één hand

  • Zet het potje op een stukje antislipmateriaal. Zet het zo laag dat u er goed op kunt duwen en niet boven uw macht werkt. Neem ook een stukje antislipmateriaal in uw hand en duw hiermee op de dop, terwijl u tegelijkertijd de dop draait om het flesje te openen. 
  • Een rubber (post)elastiek om de dop (en flesje) geeft meer grip bij opendraaien. 
  • Open het potje met mond (klem de dop tussen uw lippen). Let op: gebruik nooit uw tanden om een flesje te openen, want dit kan uw tanden beschadigen. 
  • Maak gebruik van een hulpmiddel om het potje te fixeren: een 3-in-1 potopener of een klein schroefbankje dat u op de tafel of aanrecht monteert. Deze schroefbankjes zijn er ook met een vacuümvoet; deze kunt u gewoon op een vlakke ondergrond zetten. De schroefbankjes zijn te koop bij winkels die soldeerartikelen verkopen. 
  Schroefbankje op een vacuümvoet
  • Gebruik een opener voor schroefdeksel, notenkraker of een knijptang om meer grip op de dop te hebben. Let erop dat u niet te hard knijpt, want dan kan de dop beschadigen.   
  • Gebruik een pot opener of klemsysteem. Dit is ideaal voor éénhandig gebruik of beperkte handkracht: deze heeft drie kegelvormige openingen waar potjes in alle maten in kunnen en wordt geleverd met 3 losse openers van antislipmateriaal. De openingen zijn bekleed met antislipmateriaal en de onderzijde van de houder is ook voorzien van antislip. Daardoor blijft de houder goed op zijn plek staan. Het nagellakpotje kan in de kleine opening en bovenop kan de losse opener van antislip. Zo kunt u de dop goed opendraaien en blijft het potje rechtop staan en draait het niet mee. De V-vormige opener schroeft u vast op een voor u handige plek.
  Potopener systemen, met antislip deksels, via een klem of v-vormig.

  Nagels lakken

  • Kijk hoe u het kwastje kunt klemmen en handig kunt gebruiken. Dat kan tussen wijsvinger, middelvinger en duim maar bijvoorbeeld ook tussen twee vingers, tegelijkertijd met het heffen van uw pols. 
  • Een rubber (post)elastiekje om de dop maakt de dop wat dikker en geeft meer grip bij het vasthouden.
  • Klem het kwastje tussen uw lippen en lak uw nagels met uw mond. 
  • Bij een arm/handamputatie: Klem het kwastje tussen uw onder-/bovenarm en een tafeloppervlak. Leg de dop met het kwastje eventueel op antislipmateriaal of een vaatdoek. Zorg ervoor dat het kwastje over de tafelrand steekt, zodat u uw andere vingernagels langs het kwastje kunt halen. Om nieuwe nagellak op het kwastje te krijgen, kunt u het potje langs het kwastje halen.   

  Gebruik een tafelklem of een ‘derde handje’ waar het kwastje ingeklemd kan worden of gebruik een klein schroefbankje op vacuümvoet:    

  • Stap 1: Breng het potje langs het kwastje om de lak erop te doen.  
  • Stap 2: Zet het potje weer neer. Beweeg uw nagel langs het kwastje.  
  • Stap 3: Herhaal tot alle vingernagels gelakt zijn.  
  Derde handje standaard met loep en zonder loep

  Alternatieven 

  • Een houder of plankje waar verschillende potjes in een uitsparing staan is handig om potjes te openen. Het potje blijft op de plaats staan, terwijl de dop geopend kan worden.  
  • U kunt ook plaknagels (laten) aanbrengen of naar een nagelsalon gaan als nagels lakken lastig voor u is. 

  Een beetje vaseline rondom de nagel en op de nagelriem aanbrengen zorgt ervoor dat ‘gemorste’ nagellak gemakkelijk te verwijderen is. Dit kan bijvoorbeeld met een wattenstaafje. 

  Meer informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: