Matrassen, antidecubitus

Laatste update: 30.11.2017
U gebruikt een anti decubitus matras als u langdurig moet liggen en doorligplekken kunt krijgen. Anti decubitus matrassen helpen doorligplekken te voorkomen of te behandelen.
  • Antidecubitus matras
    Antidecubitus matras

Waarvoor dient het?

Anti decubitus matrassen kunnen doorligplekken door langdurig liggen helpen voorkomen.

Hoe werkt het?

Een anti decubitus matras is in de regel een drukverlagend matras. Andere belangrijke eigenschappen zijn onder andere het bieden van goede ondersteuning, het ademend vermogen en de opname van vocht. 
Er zijn in principe 2 verschillende soorten anti decubitus matrassen: matrassen om doorligwonden te voorkomen en matrassen (meestal drukwisselmatrassen) die worden gebruikt als er al sprake is van een doorligwond.
 

Belangrijk om te weten

  • Om in aanmerking te komen voor een anti decubitus matras is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts.
  • Er bestaan losse hoezen voor anti decubitus matrassen.
  • Meer over decubitus en andere vormen van huidletsel op www.nhg.org en www.zorgvoorbeter.nl.

Uitvoeringen

Er zijn verschillende soorten anti decubitus matrassen:
  • Matrassen van schuim (voorkomen). Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Matrassen van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Low air loss matrassen (behandelen). Low air loss matrassen bestaan uit aaneengeschakelde luchtkussens (ook compartimenten genoemd). Een motor blaast lucht in de luchtkussens, die daardoor opbollen en een gelijkmatige druk geven. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine gaatjes bevatten, waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt. De constante luchtstroom is goed voor de huidconditie.
  • Wisseldrukmatrassen (behandelen). Luchtmatrassen waarbij de druk constant varieert.

Vindt u de informatie op deze pagina nuttig?

 
Informatie nuttig JA     
Ja   Kan beter

Kosten en vergoedingen

Wat kost het?
Kostenindicatie: vanaf 800 euro

Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het in het Reglement Hulpmiddelen staat. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
U kunt het hulpmiddel lenen tot maximaal 6 maanden. Neem contact op met uw zorgverzekeraar of word lid van een (thuiszorg)organisatie.

Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Doorliggen

Deel deze pagina
 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).