Antidecubitus matras

Laatste update: 09.08.2018
U gebruikt een antidecubitus matras als u doorligplekken kunt krijgen omdat u langdurig moet liggen. Lees altijd de patiëntenfolder 'Preventie en behandeling van decubitus (doorligplekken)' van de V&VN voor u maatregelen neemt en hulpmiddelen aanschaft of raadpleeg een deskundige.
  • Antidecubitus matras
    Antidecubitus matras

Waarvoor dient het?

Antidecubitus matrassen helpen doorligplekken door langdurig liggen voorkomen. Als er al doorligwonden zijn, kunnen antidecubitus matrassen verergering tegengaan of verminderen.

Hoe werkt het?

Een anti decubitusmatras is meestal een drukverlagend matras. Andere belangrijke eigenschappen zijn onder andere het bieden van goede ondersteuning, het ademend vermogen en de opname van vocht. 
Er zijn in principe twee verschillende soorten antidecubitus matrassen: matrassen om doorligwonden te voorkomen en matrassen (meestal drukwisselmatrassen) die worden gebruikt als er al sprake is van een doorligwond.
 

Belangrijk om te weten

  • Om in aanmerking te komen voor een antidecubitus matras is meestal een indicatie nodig van de (behandelend) arts.
  • Er bestaan losse hoezen voor antidecubitus matrassen.
  • Meer over decubitus en andere vormen van huidletsel op www.nhg.org en www.zorgvoorbeter.nl.

Uitvoeringen

  • Matrassen van schuim (voorkomen). Er bestaan twee hoofdtypes: koudschuim en traagschuim. Matrassen van koudschuim ademen en nemen goed vocht op. Koudschuim kan zich zodanig aanpassen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt waar dat nodig is. Koudschuim voelt koud aan. Traagschuim voelt eerder warm aan, veert heel langzaam terug en vormt zich naar het lichaam als het warm wordt.
  • Low air loss matrassen (behandelen). Low air loss matrassen bestaan uit aaneengeschakelde luchtkussens (ook compartimenten genoemd). Een motor blaast lucht in de luchtkussens, die daardoor opbollen en een gelijkmatige druk geven. Het principe van low air loss is dat de luchtkussens kleine gaatjes bevatten, waardoor de steeds ingevoerde lucht langzaam ontsnapt. De constante luchtstroom is goed voor de huidconditie.
  • Wisseldrukmatrassen (behandelen). Luchtmatrassen waarbij de druk constant varieert.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Doorliggen

 

Ook iets voor u?

 
 
Extra informatie
Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn